У Кам'янець - Подільській фортеці відкрили виставку речей Першої Світової

У Кам'янець - Подільській фортеці відкрили виставку речей Першої Світової
У музеї Старої фортеці в Кам’янці - Подільському відкрилась нова виставка, присвячена подіям Першої Світової війни. Тепер кожен має змогу стати свідком відтворення Подільського побуту в буремні військові часи.

Вирішили відтворити саме цю добу, адже, як розповів журналістам «20 хвилин» директор Кам'янець - Подільського державного історичного музею-заповідника  «Стара фортеця» Олександр Заремба, з певних причин до тематики Першої світової звертаються не так часто, як до військових подій 1939 – 1945 років, у період Другої Світової. Працівники музею упродовж 2 останніх місяців наполегливо опрацьовували гігабайти інформації, котру віднайшли у Хмельницькому обласному архіві та у сховищах історичного факультету КПНУ ім. І. Огієнка.

Журналістам «20 хвилин» Олександр Заремба особисто провів екскурсію, розповів про те, які експонати представлені на огляд відвідувачів. Уся виставка умовно ділиться на речі військові та побутові. Фляги, форма для відливу ложок у польових умовах, оригінальний одяг німецьких військових та медичної сестри того часу, флакончики від жіночих парфумів, дамський пістоль, ретро фотоальбоми, давня друкарська машинка «Under wood», родом із США, швейна машинка «Zinger», яку брали в кредит на п’ять років, тогочасна преса – усе це та більше відвідувачі виставки можуть побачити на власні очі.

Олександр Заремба розповів, що цінні папери та світлини надали музею колеги із Бреста. Чималу кількість експонатів надав художник, реконструктор, колекціонер із Одеси – Сергій Шемєнков. А три раритетні коробки для зберігання одягу,дамських рукавичок та капелюхів знайшли в одному будинку мешканця Руських фільварок. А госпітальне ліжко на виставці – цілком справжнє, тогочасне.

 Кожен відвідувач, що користується смартфоном чи планшетом, скачавши додаток «Layar», може спроектувати собі на екран гаджету відео про Поділля часів Першої світової.

Вартість входу на виставку поки вартує 10 гривень (це окремий внесок, без обов’язкового входу на територію Фортеці). Ціна - не остаточна. Наразі фінансове питання ще обговорюється. Знаходиться експозиція у першому пристінному корпусі.

Коментарі
keyboard_arrow_up