Кам'янецький "стихійний" ринок не боїться ні спеки, ні поліції

Кам'янецький "стихійний" ринок не боїться ні спеки, ні поліції

Про естетику, санітарні норми та гігієну тут не замислюються. А люди купують, бо «дешевше та натуральне». «Стихійна» торгівля окупувала вулицю Князів Коріатовичів, між Центральним та так званим «оптовим» ринками. Журналісти «20 хвилин» спробували з’ясувати, чому стихійний ринок у Кам’янці – Подільському продовжує формувати нові, власні кордони торгівлі у місті. 

У понеділок ринок у Кам’янці – Подільському офіційно не працює – вихідний. Чи «базарний» день, чи ні, а їсти хочеться щодня. Кам’янчани, аби придбати щось, купують овочі, фрукти, молочні продукти, каченят, вживані взуття та одяг – одним словом усе, що продається, у бабусь. Ті, тяжко працюючи в селах Кам’янець – Подільського району, із самого ранечку буквально блокують ринок, створюючи свій, стихійний. Ніколи не знаєш, де цей ринок вранці почнеться, і де він увечері закінчиться. Сьогодні бабусі торгують петрушкою під ювелірним магазином, завтра – навпроти магазину із цифровою технікою.

Перейти до автостанції, чи на мікрорайон «Нова будова», надто у понеділок, не так легко. «Живий коридор» вітає й прохає тебе щось купити: квасок, петрушечка, горіхи, листя салату, полуниця, черешня, горох. Продають навіть каченят, кошенят. Просто під ногами - сир домашній, молоко, сметана. Ніби розумієш, що продукти із села, бабця тяжко працює, щоб зараз якусь копійку вторгувати. Але щогодини десятки людей проходять повз, здіймаючи черевиками пил, що осідає на а той сир в поліетиленовому пакеті, який лежить просто під ногами, на целофановій «скатертині».

Йдемо далі. Підходимо до продавчині зеленої цибулі.

-І як сьогодні торги йдуть?- запитуємо в жінки, яка видивляється потенційних покупців.

-Та нівроку. Дай Боже, - відповідає жінка.

-Поліція не ганяє?

-Та ганяє, ганяє. Але тільки до обіду. Потім їх немає, то й нам спокійно.

Де після обідньої пори зникають правоохоронці, питаємо в т.в.о. начальника Кам’янець- Подільського міського відділу поліції.

-Справа в тому, що наряд на ринку працює з шостої години до третьої. Наскільки можливо, ми пояснюємо громадянам, що там не потрібно торгувати. Направляємо їх на ринок. Після того, як наряд йде, спадає цей «пік» торгівлі, то люди виходять з ринку й знов торгують, - пояснює Ігор Кшемінський.

Начальник міськвідділу поліції розповідає, що увага до «стихійного ринку» посилюватиметься. Планують навіть просити допомоги у Нацгвардії.

Нагадаємо, згідно зі статтею 160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях» Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), передбачає накладання на правопорушників штрафи. Себто, люди, які продають малину чи сир під ринком, біля проїжджої частини та в інших неналежних для цього місцях, ризикують віддати із заробленого від 17 до 119 гривень.

Журналістам «20 хвилин» директор Центрального ринку Чернявський Сергій розповідає, що торгове місце для продавця коштує 3 гривні за метр, а для перекупників – 5 гривень.

-У мене є достатньо торгових місць, щоб я їх всіх розмістив: кого на Центральний ринок, кого – на «оптовий», - пояснює Сергій Чернявський.

Підходимо до бабці, яка торгує суницею. На питання чому не хоче йти торгувати ягодами на Центральний ринок, відповідає:

-Як ми туди підемо, та в нас тоді ніхто нічого не купить.

Такий «маркетинговий» хід від бабусь, очевидно, влаштовує їх самих, а товари, які вони продають – покупців. Бо навіть сир на асфальті та черешня при дорозі не лякають кам’янчан – люди продовжують купувати продукти на «стихійному» ринку.

Коментарі (2)
  • Крістіна

    Щось поганно боряться! Сьогодні вже серпень, а ринок росте. Навіть прилавки вже не прибирають на нічь.
  • Вадим М.

    А камянецькій поліції вже немає більше чим займатись, ніж від самісінького ранку бабок на ринку ганяти? Що вже з кримінальною ситуацією в місті все ок?
keyboard_arrow_up