1. Життя з класикою

Життя з класикою 

Кожний в  житті стикався з проблематикою  сприймання музики різних жанрів, а особливо з сприйняттям академічної класичної музики. Особисте несприйняття, або несприйняття навколишніми породило в суспільстві всіма відомий термін «важка для сприйняття музика», «не зрозуміла» в стосунку до академічних творів.

Моя рубрика «Життя з класикою» не має на меті пропагувати класицизм, академізм і ніяким чином не осуджує популярний естрадний жанр. Скоріше це пояснення мого вибору, та вибору моїх колег. Навколо нас насправді безліч музикантів працюючих з музикою такого стилю, і не просто працюючих, а живучих цим. Для мене моя діяльність не професія, а життєвий шлях, як і для інших професійних музикантів, які проводять свою діяльність в нашому місті. І основною рисою цієї діяльності є абсолютна, часто навіть фанатична відданість. Отож, звідки такий вибір?

В ХХІ столітті музику починають сприймати не як мистецтво, а часто як фон, чи засіб для пропаганди свого Я. Кожному, хто читає ці слова легко згадається музика в автобусах, ресторанах, кав'ярнях і т.д., яка націлена своєю примітивністю і одноманітністю на відпочинок,і створення певної психологічної атмосфери. Що ж в тому негативного? В даній розповіді опишу один факт, для початку (про інші піде мова в наступних випусках)


1. Треки йдуть по 3-4 хв., за основу взято здебільшого 4 акорди в досить примітивному викладі, що ясна справа абсолютно не збагачує музичну мову. Ви можете спитати ну і що? 
Прочитайте текст:
"Добрий день! Мене звати Марія. Я дівчинка. Я музикант. День добрий! Моє ім'я Марія. Дівчинка. Музикант. День добрий! Я дівчинка.По імені Марія. Музикант...Доброго дня! Марія мене звати. Я музикант. Я дівчина...Добрий день! Мене звати Марія. Я дівчинка. Я музикант. Добрий день! Мене звати Марія. Я дівчинка. Я музикант." 
Повторюйте це хвилин 3, а потім поставте на повтор і слухайте по дорозі з роботи :)
Думаю, це не дуже інформативно, але ці слова будуть вам крутитись в голові довго, хоча є абсолютним непотрібом. 
Хто трішки знайомий з музичною грамотою, той краще зрозуміє мою аналогію, а хто ні - просто візуально побачить гармонічний аналіз типовий для звичайної пісні з розряду "попси", яку нам насправді всюди в голову вкладають:
C - a - F - G
C - C - a - F - G
C - a - F - F - G
C - a - a - F - G


Таким чином часто ми вже просто вимикаємо слухову увагу, сприймаючи це за прості звуковисотні звуки. Але ж, постійно не звертаючи увагу на явище ми починаємо його знецінювати і згодом ось такі витвори стають нам за норму. Враховуючи, що слухацька увага не тренується важчими за гармонічною мовою полотнами. Слух звикає, і коли з'являється текст: "Доброго і натхненно всім дня! Мене звати Марія Дубік. Моєю професією, як і способом життя є музика, а точніше займаюсь я копмозицією, теорією музики, фортепіанним та органним виконавством..." 
Ось коли щось подібне з'являється - вже виникає своєрідна паніка, аналогічна з панікою третьокласника, коли йому б дали вирішувати завдання не з математики, а тригонометрії. Адже в академічній класичній музиці полотна тривають мінімум 5 хв., великі багаточастинні форми 15 - 40. При цьому весь час треба тримати слухову увагу, бо теми (мелодії) можуть повторюватись зі зміною, і набагато важчою гармонічною мовою. А сприймати весь час треба, щоб зрозуміти розповідь композитора. Для нагадування: музика - це вид мистецтва, який за допомогою засобів музичної виразності відображає думку композитора, яку він нам хотів донести. 
Як ми слухаєм геніїв? Чи аналізуємо і думаємо про те, що вони хотіли нам донести? Чи ставимось з холодною байдужістю? 
На разі обмежуюсь одним фактором, наступні будуть далі, адже до читання коротких текстів звиклось так само, як і слухання 4х акордів.

P.S.
До кожного випуску  буду вкладати альтернативу, щоб не було звинувачень і питань: "Де то знайти? Хто таке слухає? А що послухати?"
Сьогодні пропоную у вкладенні  посилання на прекрасне радіо. 
http://classicalwcrb.org/#stream/0
Смачного прослуховування, а може і тренування.

Буду вдячна за питання і думки, які зможете написати на почту [email protected], або на почту у facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100008279443525 чи просто в коментарях.


 

Коментарі (2)
  • Андрій Паливода

    https://www.radiotunes.com/solopiano       також цікаве радіо)
  • Андрій Паливода

    Цікавий матеріал... Нажаль, проблематика висвітленна Марією стосується не тільки Справжньої музики, а й і усіх інших сфер життя(((
1. Життя з класикою

Життя з класикою  Кожний в  житті стикався з проблематикою  сприймання музики різних жанрів, а особливо...

Контрастні "Контрасти"

  29 листопада в РЦКіМ "Розмай" відбувся концерт симфонічного оркестру Хмельницької філармонії...

keyboard_arrow_up