Чому люди дивляться фільми? Серія 3. У тебе три хвилини…. три хвилини, щоб почитати про жахи, поки вони не почали читати тебе

У скронях гупає таємничий звук нагнітання. Кісточки біліють від надмірного стискання та нестачі крові. За скрипучими дверима тебе чекає … жах, фільм жахів. Прозвучало, неначе невдало сплагіачена фраза Джеймса Бонда. Але, думаю ви не будете заперечувати, що сучасний глядач має у власному списку «що подивитися» грунтовну підбірку жахливчиків. Тож чим моторошні стрічки спокушають аудиторію?


Адреналін

Погодьтеся відчуття пульсації у вухах. Бухкання крові по артеріях та венах. Всі можливі реакції вашого тіла на побачене заворожують. Чим корисний адреналін? Активізує такі ресурси вашого організму про які ви й подумати не могли. Зір, слух, нюх загострюються, неначе щойно підтесаний олівець. А разом з ними прокидається дике відчуття голоду. Тому під час перегляду жахливчиків аудиторія смачно наминає попкорн, і не тільки. Їжа для глядача, в ту мить, сприймається як найлегший шлях убезпечити себе, захистити від зовнішніх подразників. Тому фільми жахів приносять копійочку не лише виробникам таких стрічок, а й буфетам, у межах кінотеатру та поза ними. Заради цього нестримного відчуття адреналіновості та незахищеної безпеки люди їдуть на сеанси старшилок.

Катарсис

Вигляд екранного жаха вивільнює людський страх перед внутрішніми монстрами. В момент коли мумія знімає затхлі бинтові пов’язки та видихає столітнє повітря тобі в обличчя, з нутра вириваються ті емоції які ти довго не міг висловити. Сльози, крик, перехоплений подих – все це, і більше, дозволяє звільнитися від накопиченого негативу. Процес схожий на піч, яка наповнюється по вінця їдким димом. Коли відкрити дверцята та ядюча димка зникає у віконних щілинах та у тріщинах між плінтусом й рипкою підлогою.

Звичайно, про якусь інформативність в межах «лякаливої» стрічки не може йтись. Хоча жахи могли б стати чудовою навчальною базою. На фоні переляку нові дані краще запам’ятовуються, ніж на звичайних лекціях. Але жахливчик не буде собою, якщо не будуватиметься за стандартним сценарієм: ідилія – нові знайомства – містичні здогадки – підтвердження думок – смерть, фізичне або моральне каліцтво. Жах дивляться не заради змісту, а скоріш задля яскравих образів.

Тонусом чи тягарцем?

Жахи як звільняють від негативу, так і наповнюють ним. Сцени з агресією міцно закарбовуються під кіркою кожного глядача. А якщо у вас нестабільний психічний стан… краще утримуватися від перегляду подібних фільмів.  Фішка жаху – яскравий центральний персонаж з символом чи предметом зовнішності, що добре запам’ятовується. Згадайте маску з серіалу «Крик». Якщо таку побачиш десь ввечері під світлом вуличного ліхтаря – будеш тікати далі ніж очі бачили і ноги вели.

У кожного глядача є своя «карта страхів», на якій є чітко створена ієрархія, залежно від того що більше лякає клоун в масці чи гігантське морозиво. Що це дає людям? Страх може викликати дві реакції – оціпеніння та активну дію. Якщо вас страх мотивує це дуже добре, жахи в цьому випадку стануть своєрідним рогом достатку, який допоможе рухатися по кар’єрній чи життєвій драбині. Якщо страх сковує, тоді краще не бути мазахістом і зменшити кількість переглянутих стрічок з моторошним контентом.

Спускає з Олімпу

Ви часто переглядаючи жах кажете: «ну не відчиняй ті двері, там ж маніяк»? А ця недалека героїня чи герой, звичайно ж роблять навпаки. В той момент ви думаєте, «як можна бути таким нелогічним»? І це правда, бо в  моторошній картині все завжди закінчується не на веселковому моменті. Давайте додумаємо чого ж екранні герої так чинять. Ви, в момент перегляду,  знаєте що дивитеся фільм, а вони за екраном, по-суті живуть звичайним життям. Там люди – це істоти абсолютно нелогічні з дивними проявами гіперцікавості. Таким чином, жах вам показує, що може статися в найгіршому випадку надмірного інтересу до чогось.

Моторошна стрічка опускає глядача з небес на землю і каже «ей чувак, фіолетові поні та їстівні єдинороги в реальності не водяться». Чому у моторошній картині завжди негативна кінцівка? Зустрічне питання, а як закінчується життя кожної людини? Смертю. В кращому випадку в колі сім'ї та хоч з якимось слідом на землі. В гіршому (і найбільш земному) на самоті з багажем сумнівних заслуг (наприклад, 6000 рівень в «Піратиках»). Жахи готують до реальності, в якій (ви не повірите!) існують всі, а ось справді там живе дуже малий відсоток людей.

Підсумуємо?

Жахливчик дає глядачеві можливість очиститися від негативу, набратися мотивації/атимотивації та змушує зняти лавровий вінок, й спуститися з Олімпу до реального життя. У кого виникає підозра на власну схильніть до нестабільних маніакально-депресивно-вбивчих проявів психічного стану, тому варто уникати або зменшити кількість переглядів подібних стрічок. Звичайно, дивитися чи не дивитися жах – це вибір кожного. (Прозвучало як невдала реклама політичної партії, тому попереднє речення варто читати без політичного підтексту). І коли ви щось обираєте повинні замислюватися над потрібністю/непотрібністю такого фільму та наслідками споглядання. Думайте про свою можливу реакцію заздалегідь.  І за традицією після перегляду фільму влаштуйте собі та власним тарганам мозковий штурм. Запитайте їх і себе чим корисним/антикорисним був жахливчик та які емоції/страхи/бажання він викликав.

Діліться думками, враженнями, критикою чи підтримкою жахів. Наступного разу поговоримо про драми.

Коментарі (0)
Знову про Джека та піратів

Що можна знайти у сейфі? Монети, прикраси, цінні папери, Джека Горобця. Саме так вирішили сценаристи, починаючи роботу над...

Я є Грут, або чим дивували "Вартові галактики 2"

Бурхливий водоспад емоцій. Ти промок до нитки. Потонув серед задушливого сміху. Коли виходиш із кінотеатру, то не можеш стриматися,...

Чому люди дивляться фільми? Серія 4. Сльози, дами....драми

Деколи тіло наповнюється відчуттям невиправданої туги. Ніби сонце світить, Земля обертається навколо своєї орбіти, життя...

Чому люди дивляться фільми? Серія 3. У тебе три хвилини…. три хвилини, щоб почитати про жахи, поки вони не почали читати тебе

У скронях гупає таємничий звук нагнітання. Кісточки біліють від надмірного стискання та нестачі крові. За скрипучими дверима...

keyboard_arrow_up