25 січня – День (російського!) студента

25 січня – День (російського!) студента
Студентство – комуна, що любить святкувати. Хтось навіть заздрісно подейкує, мовляв, аж два свята для студентів – чи не забагато? Та потрібно розібратися у тому, чому аж дві дати на календарі студенти обкреслюють червоним маркером.

Святкують студенти «професійне» свято і  17 листопада, і 25 січня. Згадаємо про передумови виникнення кожного з них. 17 листопада – це Міжнародний день солідарності студентів. По суті, святкувати немає чого, адже приводом до вшанування цієї дати є не вельми весела історія. 16 листопада  1939 року в Чехії, що на той час була окупована нацистами, студенти та викладачі столичних вишів вийшли на демонстрацію, щоб відсвяткувати річницю створення Чехії як держави. Але війська окупантів розігнали акцію, застрілили студента медичного факультету (Ян Оплетал), а десятки учасників демонстрації були заарештовані.

Демонстрація студентів у Празі, 1939 рік, 16 листопада. На ранок, 17 листопада німецькі війська оточили гуртожитки, в яких жили студенти, і заарештували більше 1200 юнаків та дівчат, після чого їх доправили у концентраційні табори. Дев’ятьох представників активної молоді стратили у в’язниці.

А тепер про сьогоднішнє свято.

Єлизавета Петрівна - російська імператриця23 січня 1755 року російська імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ, в якому зазначалося, що у Москві відкриють університет. Сам виш відкрився 25 січня, у День святої Тетяни (релігійне свято).

Московський університет - перший вищий навчальний заклад в Росії Російські студенти були задоволені тим, що відкриють університет, і тому почали 25 січня знаменувати як День російського студента. Свято швидко поширилося на терени всієї тогочасної Російської Імперії.

Зрозуміло, що внаслідок тривалого перебування України під впливом її східного сусіда, ми частково перейняли російські традиції. Проте українці завжди боролися за незалежність та унікальну ідентифікацію, тим паче зараз, у зв’язку із нелегкою ситуацією в країні. Справа, звичайно, кожного особиста – святкувати сьогодні День Студента, чи 17 листопада. Просто важливо, аби кожен зміг розібратися в історичних передумовах відзначення свят та виніс щось корисне для себе.

Коментарі
keyboard_arrow_up