Понад 90% українців оцінили корупцію як одну з серйозних проблем держави - опитування

Понад 90% українців оцінили корупцію як одну з серйозних проблем держави - опитування
  • 91% громадян України вважають корупцію однією з серйозних проблем держави, а 61% - переконані у тому, що це найсерйозніша проблема, яка заважає розвитку країни

Два дні тому на сайті фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва повідомили результати загальнонаціонального опитування стосовно оцінки корупції. Соцопитування провели фонд спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

«91% громадян вважає корупцію серйозною проблемою України, причому 61% опитаних  переконані у тому, що це – найбільш серйозна проблема, яка заважає розвитку країни. Лише 4% опитаних визнають, що проблема корупції існує, але вона не надто серйозна, а надуманою цю проблему вважають  0,5%.  За рік,  порівняно  з 2017 роком, усвідомлення серйозності проблеми корупції зросло: у вересні 2017 року найбільш серйозною проблемою корупцію вважали 44%, нині ж  – 61%; не надто серйозною у 2017 році – 12%, сьогодні – 4%.» - йдеться у повідомленні.

Фонд повідомив, що на думку громадян, основна причина відсутності позитивних зрушень у боротьбі з корупцією полягає в тому, що ті, хто має з нею боротися, самі ж корумповані – так вважає 61% опитаних.

Інші вагомі причини:

  • корумпованість майже завжди лишається безкарною (38%)
  • відсутність «сильної руки», яка навела б порядок у суспільстві (31%)
  • недосконалість законів, які можна розтлумачити як завгодно (28%)

Більшість громадян – 61% – вважають, що корупцію не можна подолати лише зусиллями влади. Протилежної думки дотримуються 26%. Думки респондентів розділились стосовно того, чи можна вважати корупцію проявом української ментальності - 38% вважають, що корупція є частиною ментальності, а 46% – що ні.

Громадяни підтримують  каральні методи викорінення корупції: 

  • 55% вважають, що потрібно жорстко карати усіх, хто причетний до корупції
  • 28% вважають,  що подолати корупцію можна шляхом усунення корупційних ризиків
  • 12% - прихильники боротьби з корупцією «через виховання»

Більшість громадян певні,  що давання хабаря для вирішення питання, яке має суттєве суспільне значення чи є важливим для сім’ї та родини респондента – не може бути виправданим. Однак є частка осіб, які готові виправдати корупційні дії для блага родини є вищою:

  • 17% вважають, що заради блага родини можна дати хабар
  • 9% вважають, що заради суспільного блага

Проблема корупції та її вирішення матиме суттєвий вплив на майбутню кампанію виборів Президента. Спроможність кандидата перемогти корупцію і притягти до відповідальності злочинців громадяни України віднесли до топ-5 чинників, на які вони  звертатимуть увагу при голосуванні.

Загальнонаціональне опитування населення України провели з 16 по 22 серпня в усіх регіонах України за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Коментарі
keyboard_arrow_up