Храми Кам’янця, які слід відвідати. Петропавлівський костел

Храми Кам’янця, які слід відвідати. Петропавлівський костел
  • Кафедральний собор святого Петра і Павла не потребує зайвого афішування, його історія - неодмінний складник будь-якого путівника Кам’янця.
  • Що варто обов’язково побачити у святині із 500-літньою історією - дізнавалися журналісти “20 хвилин”.

 

Працівник костелу пан Олександр, який привітно вказує путівникам вхід до собору, розповідає, що кожне святе місце має три складові - матеріальну, інтелектуальну та духовну. Так із Кафедральним костелом Апостолів Петра та Павла. До входу прямують три жінки. Двоє заходять в середину, а третя відходить в сторону і промовляє: “Вибачте, мені потрібно налаштуватися.”

Ми налаштовуємося разом із нею і поринаємо у особливий світ святині.

Що послухати, подивитися, сприйняти?

Неможливо непомітити надгробний пам’ятник Лаури Пшездецької із мармуру, встановлений у 1938 році. На високому ложі спочиває прекрасна дівчина. Скульптура 1876 року виконана у античному стилі Віктором Бродським, твори якого прикрашають Ватикан. Скульптура витончена та ніжна, у ній навічно зафіксована трагічність втраченого молодого життя. Історія молодої дівчини овіяна легендами: то начебто вона впала із коня на полюванні, а то, можливо, покінчила життя самогубством.

Також погляд привертає орган собору. Старовинний інструмент 19 століття до сьогодні чарує музикою. Часто у місто приїжджають відомі концертмейстери. Але звучання органу не таке, як тоді, коли він був тільки-но створений. Справа у тому, що у 1930 у соборі намагалися заснувати музей атеїзму, а сам орган хотіли переробити під концертний. Деякі труби у органі замінили, і хоча механізм залишився старим, проте має особливе звучання, яке поєднує у собі класику минувшини із сучасністю.

Славиться костел і великою кількістю ікон. Особливо дорогоцінною є копія чудотворного образу Богородиці, оригінал якої, через історичні перипетії знаходиться тепер не у Кам’янці. Зараз ікона знаходиться на реставрації.

Що подивитися на території костелу?

  • надгробні скульптури священнослужителів, що перенесені із старого кам’янецького кладовища, та є цікавими пам’ятками малої форми;

  • дзвіницю 1646-1648 року - кам’яну, чотириярусну давню пам’ятку;

  • вежу-мінарет із скульптурою Богородиці, яка складається зі сплаву міді та срібла;

  • Тріумфальну арку із ліхтарем барокової форми;

  • палац біскупа, збудований у 1627 році, який має багату історію.

Коли можна відвідати службу?

Святі меси:

у будні - 8:00

понеділок, четвер, п’ятниця - польською мовою

вівторок, середа, субота - українською

у свята

8:00 - польською

11:00 - українською

у неділю

8:30 - польською мовою

11:00, 16:00 - українською

Трішки з історії

За свою 500 літню історію костел увібрав у себе риси найрізноманітніших культур. А архітектура поєднала стилі ренесансу, бароко та неоготики. Найперше собор був побудований у формі романської базиліки. Через два століття турки перетворили костел на головну мечеть міста, оздобивши її класичним мінаретом, біля якого п’ять разів на день скликалися на молитву мусульмани. А у 1699 році поляки знову перетворюють мінарет на костел та встановлюють на його вершині скульптуру Божої Матері, висота якої понад чотири метри. З 1990 року собор належить католицькій громаді.

Адреса: вулиця Татарська, 20

 

Коментарі
keyboard_arrow_up