Кам’янець – Подільський привітав Україну із 25-річчям

Кам’янець – Подільський привітав Україну із 25-річчям

Україна вчора відсвяткувала річницю, віком у чверть століття. Журналісти «20 хвилин» бачили, як Кам’янець – Подільський вітав країну із Днем Народження.

Від ранку Кам’янець – Подільський готувався відзначати День Незалежності України. Довкола – державна символіка, містяни, вбрані у вишиті сорочки, розвішані тематичні світлини.

У рамках святкування Дня Незалежності України відбувся й фестиваль військово-історичної реконструкції  «Остання столиця».

Цей захід завжди приковує увагу мешканців та гостей міста. Цього року, у зв’язку із проведенням на сході України АТО, організатори відмовилися від реконструкції саме військових боїв. Тим не менше, «Остання столиця» мала чим здивувати.

Урочистою ходою учасники заходу, серед яких були й львівські реконструктори, пройшлися від Старої фортеці до Вірменської площі.

Там вояки шикувалися, урочисто поклали квіти до пам’ятника Симона Петлюри та тричі вистрілили у небо.

 Презентували загалу дві світлини, зроблені 31 серпня 1919 року. Себто збільшені їхні копії. Оригінали представлені на експозиційній виставці у Галереї мистецтв.

Олександр Заремба
Директор музею, голова міського військово-історичного товариства Олександр Заремба констатує, що це вперше публічно демонструють унікальні світлини, зроблені у далекому  Кам’янці доби УНР. На знімках зображено парад залоги Кам’янця на площі Вірменський ринок з нагоди приїзду місій країн Антанти.

Яскравим моментом у святкуванні Дня Незалежності України у Кам’янці було спортивні змагання для немовлят – «Українські повзунки». 25 малюків віком до 1 року намагалися якомога швидше «переповзти» одне одного. Щоправда, далеко не всі крихітки хотіли фінішувати.Хтось кричав і плакав, хтось, побачивши натовп, який аплодує, просто зачаровано за цим спостерігав.

Малята сходили із дистанцій, аби погратися один з одним. Батьки ж, які хотіли аби їх малюк переміг, допомагали хто-чим: і соскою заманювали, і сумкою, і фотоапаратом. Але найбільш результативними виявилися пульт від телевізора та смартфони. Малеча, побачивши кнопки на пульті та яскраві анімації на екрані телефону, швидко долали дистанцію.

Було 5 забігів по 5 малюків. Кожен учасник змагань отримав іграшки, а батьки – сертифікат на каву з десертом в одному із закладів харчування міста. Але й визначили переможця. Абсолютним лідером, найшвидшим малюком виявився дев'ятимісячний Гліб Чумагін. Учасник подолав дистанцію за дев’ять секунд. Гліб і отримав кубок міського голови.

Справді яскравою традицією був і цьогорічний парад вишиванок. Кілька тисяч кам’янячан, вбрані у вишиті сорочки, урочисто пройшлися вулицями Кам’янця.

Мужніх воїнів, котрі боронять Україну від нападів зовнішнього ворога на сході України, нагородили званням «Почесний житель міста Кам’янець – Подільський».

Андрієві Кухару, капітану, заступнику командира військової частини А3479 з озброєння, який 14 березня загинув на Донеччині, присвоїли звання «Почесний житель міста Кам’янець – Подільський» посмертно. Не стримуючи сліз, прийняв нагороду батько Андрія Кухара.

Поіменно згадали також кожного кам’янчанина, котрий віддав життя, захищаючи кордони України. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять про них.

Нагородили також переможців проекту «Ровесник Незалежності».

- «Історія успіху молодих кам’янчан» - Андрій Заєць;

- «Сімейна історія успіху» - сім'я Павла та Оксани Манчураків;

- «Успішна  кар’єра»  - декан історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Володимир Дубінський;

- «Мистецькі успіхи» - народний ансамбль сучасного танцю «Апельсин»;

- «Успішний бізнес» - товариство  «Каммед»;

- «Установи бюджетної сфери» - Кам'янець-Подільська міська дитяча школа мистецтв;

- «Успішний проект» - Угода про партнерство із містом Укмерге (Литва), яке впродовж 25 років співпрацює із Кам’янцем, а останні два роки допомагає і військовим;

- «25 років у освітянській галузі» - Тереферя Лілія (інструктор з фізичної культури в дитячому садочку);

- «На шляху підготовки кадрів» -  Буймістер Наталія (прибиральниця службових приміщень медичного училища);

- «Народжені в День Незалежності України» - Батюкевич Олена;

- «Підприємці – ровесники незалежності»  - Павлунішена Валентина;

- «25 років на захисті Вітчизни» - начальник Центру розмінування Родіков Володимир.

Драйву для молоді Кам’янця додав улюблений український гурт «Моторролла». Хлопці із Хмельницького виконали як і новіші композиції, так і очікувану всіма, пісню «8 колір».  

На музичній ноті вже о 23.00 годині святкування Дня Незалежності України у Кам’янці завершилися.

Коментарі
keyboard_arrow_up