Містичний Кам’янець: міські легенди із привидами та скарбами

Містичний Кам’янець: міські легенди із привидами та скарбами
  • Кожне місто наповнюється за своє існування історіями на межі реальності та містики.
  • Кам’янець-Подільський місто у якому поєдналися різні культури, а відтак і легенди від монахів-богатирів до привидів у давніх вежах.

 

Привид Польської брами

За легендою напередодні Святого Воскресіння Христового біля Польської брами, де колись стояла дерев’яна церква, можна почути, як б’ють дзвони та лунають жалібні голоси. Це не може упокоїтися душа священника, який вчинив самогубство, коли на місто напали загарбники. Зараз Польської брами уже не існує, лишились тільки давні оповідки про старовинне місце.

Золото турецьких загарбників

Є у кам’янчан і дивовижна історія про втрачений скарб. Коли козаки відвойовували від турків Кам’янець, останнім швидко довелося тікали зі награбованими скарбами.  Коли один із екіпажів переправлялися через міст, у нього відпало колесо. Усе золото поховали води Смотрича. Відтоді багато відчайдухів намагалося знайти скарб, проте говорять, що на ньому лежить закляття, яке утримує золото на дні. А перестане воно діяти тільки тоді, коли турки знову повернуться у Кам’янець і стануть його володарями.

Дзеркало із душею юнака

У 1982 році у Кам’янці відкривається художній відділ історичного музею-заповідника із колекційними старовинним речами. Серед фарфорових експонатів та дорогоцінних меблів, скульптур, картин, увагу відвідувачів привертало венеціанське дзеркало у позолоченій рамі. Відвідувачі помічали, що відображення у ньому яскравіші та гарніші, аніж у реальності. А наглядачі музею спостерігали як на гладіні дзеркала з’являється темна постать юнака, часто вчувалися бормотання та шурхіт, коли ж дзеркало винесли із зали, звуки щезли.

Історія арки, яка здійснює бажання

Тріумфальну арку у стилі пізнього бароко побудували у Кам’янці до приїзду останнього польського короля Станіслава-Августа Понятовського. Король був першим, хто пройшов під уславленою спорудою. На зустріч із його величністю приїхали кам’янецькі вельможі, а серед них відома красуня Софія Глявоне. Саме під Тріумфальною аркою ця чарівна жінка попросила від короля винагороду за дипломатичну роботу у Європі для Речі Посполитої. І Понятовський виконав її бажання, подарувавши Софії золоті сережки вагою 2 кілограми.

Відтоді у Кам’янці живе легенда про те, що якщо під брамою покаятися святому Яну Непомуку та поросити допомоги - бажання здійсниться.

Підземний хід із нечистою силою

Древні легенди розповідають, що колись Кам’янець-Подільський та Хотин з’єднував підземний тунель. Жителі міст долали підземним ходом 20 кілометрів задля передачі таємної інформації чи просто відвідин родичів. Але якось турки довідалися про тунель і безжалісно його затопили, у результаті загинуло багато людей. На цьому історія із загадковим таємним ходом не закінчилася. У 19 столітті його досліджували кам’янецькі краєзнавці. Проте, як свідчить легенда, людей почало щось лякати: вчувалися дивні звуки, згасали свічки. Не допоміг і священник, який намагався вигнати нечисту силу. Відтоді місце залишили у спокої.

Для створення матеріалу були використані матеріали сайтів: Легенди нашого міста, Кам'янець-Подільський історичний, "Час на мандри".

У статті використані ілюстративні фото з мережі Інтернет.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up