Музейники оприлюднили зворушливий лист "остарбайтера" рідним

Музейники оприлюднили зворушливий лист "остарбайтера" рідним
  • Лист написав молодий подолянин 20 квітня 1943 року з Німеччини у смт Чорний острів
  • Детальніше про умови написання листів для остарбайтерів, читайте у матеріалі

Музейники Кам'янця-Подільського оприлюднили лист "остарбайтера" із фондосховища, що написав молодий чоловік 20 квітня 1943 року з Німеччини у смт Чорний острів. Як зазначає прес-служба Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, текст подається в авторській редакції.

"Здраствуйти мой дорогі батки та брати і сестри так я вам повідомляю шо я пока жив здоров но вам ни жилаю такого життя. Получив я вашу откритку за котору дуже сердечно дякую получив я вашу откритку то вразу втішався а потом став плакати так чого мині пишите більше новостів. Хто ше є в селі з хлопців або з дівчат коли вийшли сіяти бо тут ше 3 місяця горали і сіяли а тут на всю зиму було два дні сніг. Напишіте чи вам доїться корова чи маїте молоко бо я жадин шкорок з картошки чи ви горали города чи майте чим обсадити ви писали де я подів чоботи я вам писав шо згоріло усо з мене тілко зостався я і штани і сорочка на плечах одірвала мині палця луче було голуву було б луче так мой дорогі братіки й сестри писма не чикайте пока я напишу откритк а пиши письма. досвіданя мой батьки та брати Жду ответ"

До 1942 року листування заборонили, але, згідно з дослідженнями історика Сергія Гальчака, дозвіл на написання листів «остарбайтери» отримали лише в червні зазначеного року. Усі листи проходили цензуру, заробітчанам дозволяли відправляти лише два листи на місяць.

"А з листопада робітникам дозволяли листуватися виключно на відкритих поштових листівках, для швидшої перевірки. «Остарбайтер» виділяв зі своєї чисто символічної зарплати не менше 6 пфенінгів.

Написані листівки не вкидали у поштові скриньки, а віддавали до табірної поліції. За час окупації України під час II Світової війни на каторжні роботи в Німеччину вивезено 2,4 млн чол., з них майже 200 тис. подолян.", йдеться у повідомленні.

Коментарі
keyboard_arrow_up