Про фотографію і красу життя. Інтерв'ю з фотохудожником Кам'янця

Про фотографію і красу життя. Інтерв'ю з фотохудожником Кам'янця
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з фотографом міста Петром Ігнатьєвим
  • Петро займається мистецтвом фотографії понад 12 років

Про тенденції розвитку фото у Кам'янці-Подільському

Сьогодні потужно розвивається фото простих людей. Ми живемо у 21 столітті, у багатьох з'явилися смартфони з гарними камерами і фотоапарати. І якщо вийти до міста, гуляючи ним, можна побачити як багато людей знімають одне одного. На історичних об'єктах Кам'янця-Подільського постійно працюють фотографи, чиї роботи більше приваблюють туристів до «Перлини Поділля». Колись писали, що наше місто – це маленька Швейцарія, адже у нас така ж гарна природа. 

Розвивається активно напрямок весільної і святкової фотосесії. Людям важливо – зберігати теплі миті життя.

На новий рівень вийшла зйомка пташиного польоту, тепер, фотографи озброїлися дронами. Перевага такого типу зйомки у тому, що ми зможемо сфотографувати те, що хочемо, до прикладу, Лебедине озеро міста. Я до нього щодня приходжу – годую і фотографую птахів уже багато років. Для містян – це унікальна можливість спостерігати за тим як маленькі лебедята живуть і розвиваються.

Принципи роботи Петра

Творчість фотографа полягає у передачі емоцій і атмосфери. Для прикладу, коли знімаєш танцювальний колектив - спіймати мить, продемонструвати синхронність. Доводиться багато знімкувати, щоб спіймати той «золотий кадр». Я поширюю фото у Facebook, щоб керівники колективів могли глянути як саме танцюристи відтворили базові елементи, адже вони складають красу виступу.

Обожнюю фотографувати пейзаж.

Потрібно фотографувати природу тому, що наші місцеві ЗМІ поширюють багато негативних новин. Люди хочуть бачити позитивні фото – добрі, світлі, яскраві. Хочу зазначити, що на мій світогляд вплинуло навчання у художній школі. Зараз, я розумію, що в душі, я – художник, який фіксує миті прекрасного.

У мене є багато друзів у мережі Facebook, які прикуті до кімнати і не мають змоги нікуди вийти. Фото – це віконечко через, яке вони можуть подивитися на те, що відбувається. Люди пишуть вдячні відгуки під світлинами. Для мене робота в насолоду і мені приємно, що люди з обмеженими можливостями можуть відчути себе так, наче відвідали це ж місце, що на світлині.

Завдяки, соціальним мережам стало більше відомо про людей з інвалідністю, які працюють, займаються спортом, творять. Коли дивишся на них думаєш: «Як ми здорові не маємо часу на те, щоб насолоджуватися і радіти життю. Можна творити, головне цінувати час». Потрібно правильно компонувати час. До того ж, я постійно оновлюю фотоконтент, доводиться влаштовувати фототури.

Куди ви їздили у фототури?

Для мене кожен день – це фототур містом, за містом і вдень, і вночі. Я відвідав Київ, Хмельницький, Ужгород, Вінницю, Одесу, міста Закарпаття та інші куточки України. Відвідав й інші країни: Варшаву, Берлін, Індію, коли був молодим і малював. Полюбляю фотографувати невеликі населені пункти такі як Дунаївці, Чернівці, Маліївці, Яремче – в Україні багато прекрасних місць.

З якими перепонами ви зустрілися на шляху як фотограф?

Погана погода для мене не перепона, просто швидше мерзнеш і менше фотографуєш. (сміється фотограф)

Бували й випадки, коли дві і більше події траплялися у місті  одночасно. Хоч ти хочеш відобразити їх усі, але доводиться обирати, чому більше надати уваги.

Соціальні мережі дають більшу змогу донести творчість до людей. Зараз, на Facebook своїм фото ти можеш охопити понад 134 тисячі підписників. Хіба, яку виставку відвідає 134 тисячі гостей, щоб побачити твої фото? Потрібно йти у ногу з часом – це дає поштовх до розвитку.

Який жанр фотографії ви вважаєте найскладнішим?

У кожному жанрі фото є свої нюанси, для портретної зйомки – наявність студії, хороша погода, світло. Головне  – це передати емоційний стан людини, який транслюватиме світлина. Зафіксувати момент, коли чоловік, жінка чи дитина думають про щось приємне.

Для репортажної зйомки, коли кілька подій відбувається одночасно, тоді ж потрібно обирати куди піти.

Розуміти специфіку жанру і тематику з якою ти працюєш. Зараз, розвивається абстрактне фото, варто, розуміти суть того, що фотографуєш.

За діяльністю, яких фотографів міста ви слідкуєте?

Я більше слідкую за творчою діяльністю людей старшого покоління, які пройшли школу плівкового фото:

  • Володимир Рудик
  • Станіслав Стояновський
  • Микола Сідаш
  • Володимир Жигайло

Серед молодих фотографів, надихає Ігор Костик

Поради молодим фотографам

Багато фотографуйте і не бійтеся ескпериментувати! Фото любить експерименти. Не обмежуйте себе, пробуйте свої сили у всіх жанрах фотомистецтва і йдіть у ногу з часом.

Коментарі (2)
  • Сергій

    Цікава стаття))) Пан Петро я так розумію фотохудожник, а це його найкращі фото...

    Цитую: «...відвідав країни - Варшава..., маленькі міста - Чернівці (воно більше ніж Кам’янець, це обласний центр).

    Серед молодих фотографів - Ігор Костик....який мабуть більше 10 років займається фотографією. Він топ-фотограф у нашому місті, знають його далеко за межами міста і області.
  • Роман

    Напевно помилка-Микола Сідаш фотограф.
keyboard_arrow_up