Володимир В’ятрович: «Спершу було слово. І слово це – "Волинь"»

Володимир В’ятрович: «Спершу було слово. І слово це – "Волинь"»

Із новою книгою сьогодні, 5 листопада,  до Кам’янця – Подільського приїхав Володимир В’ятрович. Знаний український історик, публіцист презентував роботу «За лаштунками "Волині-43"».

Сьогодні, 5 листопада, в одній з аудиторій у корпусі історичного факультету КПНУ ім. І. Огієнка відбулася презентація нової книги Володимира В’ятровича, котра має назву «За лаштунками "Волині-43"». Науковець у Кам’янці – Подівльському вже вдруге із презентацією книги. Вперше, у 2012 році, історик презентував свою працю «Історія з грифом "Секретно"».

Запросили Володимира В’ятровича представники Кам’янець – Подільського міського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Насправді презентація книги переросла у змістовну лекцію, суть котрої полягала як у ретроспекції подій минулого, та  транслювання її на сьогоднішню ситуацію.

На лекції-презентації пан В’ятрович розповідав про те, яке справжнє значення для історії України та Польщі мають події 1943 року на Волині. Також наводив низку аргументів про те, що далеко не всі дані є верифікованими. Так звана «Волинська трагедія» («Волинська різня»)  стала об’єктом для маніпуляції та пропаганди антиукраїнських настроїв. Для певного числа поляків слово «Волинь» - то синонім страшного злочину. Адже історія повідає, що ці події були плацдармом, на якому територію Волині представники УПА буквально «чистили» від поляків, убивши тисячі людей.

Про передумови трагедії, описи із джерел самих подій на Волині  1943 року та деякий час  опісля описано у книзі Володимира В’ятровича «За лаштунками "Волині-43"». Питання це спірне і досі відкрите. Бо, якщо польські дослідники вже не один річ вивчають цей шмат з історії, то українські науковці тільки розпочали копатися у неоднозначності та парадоксальності подій того часу.

Коментарі
keyboard_arrow_up