14 квітня - Страсна п’ятниця, річниця аварії «Титаніка»

14 квітня -  Страсна п’ятниця, річниця аварії «Титаніка»
  • Сьогодні християни відзначають найбільш строгий день Великого посту.
  • А ще 105 років минуло від того дня, коли найбільший на той час пасажирський лайнер світу «Титанік» зіштовхнувся з айсбергом.

В аварії на "Титаніку" загинуло 1 513 осіб, вртяувалося - 712.

14 квітня 1912 — у неділю в день аварії було отримано декілька повідомлень про лід і айсберги біля узбережжя Північної Америки. Багато з них були набагато південніше звичайного, якраз на шляху транспортних мереж. Ще в п'ятницю і суботу надходили телеграми з попередженнями від інших кораблів, які спостерігали айсберги на своєму шляху.

Перше повідомлення про айсберги і лід у неділю було отримано й о 13:40 передано капітану Сміту, який замість того, щоб вивісити його на капітанському містку, передав його Брюсу Ісмею і повернув тільки значно пізніше.

Під впливом цього повідомлення і ще двох телеграм пізніше капітан Сміт змінив курс «Титаніка» відхиливши його на 16 кілометрів південніше від звичайного маршруту. Ще одна більш конкретна телеграма надійшла від німецького судна Америка о 13:45, яка повідомляла про два великі айсберги значно південніше звичайного.

 Однак ця телеграма так і не потрапила на капітанський місток — отримавши телеграму радисти почали ремонтувати передавач, не звернувши на телеграму уваги та поклавши її до купи з іншими паперами.  Ця найважливіша новина так і не потрапила до уваги команди і «Титанік» продовжував просуватися вперед на великій швидкості — 22,5 вузлів (41,6 км/год). Хоча команда і мала численні попередження про айсберги та лід, дієвих заходів не було вжито і впевненість у технологічних нововведеннях лайнера давала капітанові і команді надію, що лихо можна буде обминути.

Іменинники: Марія.

Коментарі
keyboard_arrow_up