7 липня - День Івана Купала

7 липня - День Івана Купала
  • Першим, із чим асоціюється величезне багаття та стрибки через нього - то свято Івана Купала.
  • І саме сьогодні, 7 липня, слов'яни відзначають це свято.

Сьогодні відзначаємо слов'янське свято - Івана Купала. Це одне із небагатьох язичницьких святкувань, котре збереглося та досі відзначається.

Це свято пов'язане із різними традиціями: проводяться народні купальські обряди, дівчата зазвичай збирають трави і квіти, плетуть вінки, прикрашають зеленню будинки, а ввечері молодь розпалює багаття й спалює опудало. А ще молодь парами стрибають через багаття, щоб знати - чи доля їм бути разом. Дівчата ворожать.

Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах. За радянського панування частина притаманних святу регіональних звичаїв відмерла. Подібні звичаї існують у багатьох народів, особливо індоєвропейських: Ліго у латвійців, Літа (Litha) у кельтів, Вардавар у вірменів, Исиах у якутів, чехів, німців, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів а також росіян. Найбільшого розмаху свято набуло в Іспанії, де 19–24 червня проводиться фестиваль «Вогнища Сан Хуана», та в Бразилії — «Феста Юніна» 13-29 червня.

А ще сьогодні, 7 липня, відзначають релігійне свято - День Івана Хрестителя. Згідно з Євангеліями -  попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя. Він жив у пустелі і потім проповідував хрещення покаянням для юдеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа, потім його обезголовив цар Ірод Антипа за намовленням Іродіади. Пророк, мученик, після Діви Марії найбільший святий.

Іменинники: Івана, Антона, Якова.

Коментарі
keyboard_arrow_up