Австрія повернула Україні вивезені листи з окупованого Кам'янця 1941 року

Австрія повернула Україні вивезені листи з окупованого Кам'янця 1941 року
  • Технічний музей Відня передав Національному музею історії України у Другій світовій війні 1215 листів, захоплених на поштамті окупованого Кам'янця-Подільського у червні 1941 року і вивезених до австрійської столиці
  • Копії листів передали родичам загиблих авторів

25 жовтня у технічному музеї Відня відбулася міжнародна конференція, присвяченій реституції листів та їх подальшому дослідженню, повідомляє Укрінформ. 

"Сьогоднішня подія надзвичайно цікава як в історичному, так і в політичному та гуманітарному планах. Адже ми поєдналися навколо однієї колекції листів, яка була вивезена під час Другої світової війни з міста Кам’янця-Подільського. Крім наукової зацікавленості, наукової складової, ми розпочали ще й свою гуманітарну місію - знайти адресатів і вручити їм копії цих листів. На сьогодні вручено 652 листи", - заявила заступник генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Любов Легасова. Також, заступник повідомила, що музей, досі, займається дослідженням листів, чиї копії і надалі вручатимуть родичам авторів.

Крім того, підготували науково-документальне видання "Непрочитані листи 1941-го…: дослідження, документи, свідчення", яке презентували в Австрії у рамках міжнародної конференції.

Гендиректор Міжнародного музею Відня Габріела Цуна-Краткі зазначила, що після того, як в архівах віднайшли чотири запаковані коробки з листами, прийняли рішення передати їх в Україну, звідки вони були незаконно вивезені на початку німецько-радянської війни. "Було прийнято рішення, що Австрійська Республіка повинна повернути все законним власником. Навіть якщо минулого понад півстоліття, навіть якщо не якісь коштовні об’єкти, а приватні листи", - зазначила вона.

У рамках конференції на майданчику Технічного музею Відня відбулася виставка "Червневі листи. Непрочитана польова пошта з Кам’янця-Подільського, 1941", організована Німецько-російським музеєм "Берлін-Карлсхорст" і Національним музеєм історії України у Другій світовій війні".

Понад 1200 листів, які захопили на поштамті окупованого Кам'янця-Подільського з початком війни у 1941 році, у подальшому надіслав офіцер Вермахту Густав Ольшлегер до Музею пошти Рейху у Відні. Після війни листи опинилися у Технічному музеї Відня, які віднайшли в архівах у 2000-х роках. В 2010 році колекція листів передали Національному музею історії України у Другій світовій війні. Ніким не прочитані і не цензуровані листи різними мовами датуються червнем-липнем 1941 року. Їх автори – військовослужбовці різних військових частин і різних родів військ, прикордонники південно-західних кордонів (75%), цивільне населення.

Коментарі
keyboard_arrow_up