Частина стін Старої фортеці Кам’янця у аварійному стані

Частина стін Старої фортеці Кам’янця у аварійному стані
  • У Кам’янці обвалилася частина муру Старої фортеці.
  • Директор музею-заповіднику говорить, що про проблему знали ще у січні.
  • Стіни, що знаходяться поруч із місцем обвалу, у аварійному стані.

 

Унаслідок різких перепадів температури, 14 лютого відбулося руйнування лицьової кладки трьохслойної стіни Старої фортеці.

Директор музею Олександр Заремба у ефірі Громадського радіо розповів, що у аварійному стані і ділянка муру, що знаходиться поруч із місцем обвалу.

“По-перше, хочу сказати, що та ділянка, яка обвалилась відносно нова і є радше латкою. Це початок XX століття. Місце примикання брами до стіни. До нашого часу більш менш стабільно ця латка стояла. У 2006-2011 роках там проводились археологічні дослідження та реставрація. Частину цієї латки реставратори переклали”, - зазначає Олександр Заремба.

Також, за його словами, проблеми зі стіною помітили ще у січні, було наявне випучення. На 15-16 лютого була запланована експертиза, яку мав провезти технічний центр. Проте обвал частини муру стався раніше.

“Комісія визнала, що стіни, які знаходяться довкола таки теж знаходяться в аварійному стані й втратили монолітність. Тому перший етап, який ми вже завершили, це розібрали аварійні стіни, які могли вивалитись на дорогу. Зараз це місце законсервовано. Чекаємо інформації від експертів, щоб зрозуміти, чому це сталось. На базі висновку ми звернемось про розробку проекту відновлення”, - додає директор музею.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up