Часто висне система і довгі черги. Як у Кам’янці підписують декларацію з сімейними лікарями

Часто висне система і довгі черги. Як у Кам’янці підписують декларацію з сімейними лікарями
  • Уже з 2 квітня кам’янчани мають змогу підписувати декларації із сімейними лікарями.
  • За яких умов відбувається ця процедура, дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Ось уже більше двох тижнів кам’янчани можуть підписати угоду із сімейним лікарем, якого можуть обрати незалежно від місця прописки. За умовами нововведення терапевт може обрати 2 000 пацієнтів, сімейний лікар – 1 800, а педіатр – 900 людей. У Кам’янці у середньому вдень укладається 120 декларацій. А за двотижневий період, повідомляє Центр первинної медико-санітарної допомоги, уже укладено 1 700 угод.

Журналістка «20 хвилин» дізнавалася, як підписати декларацію із сімейним лікарем у Кам’янці.

Звернулася за місцем проживання в Центр первинної медико-санітарної допомоги за адресою Космонтавтів, 8. Попередньо за рекомендацією на реєстратурі було обрано терапевта Оксану Миколаївну Савчук. Щоб підписати декларацію, до медичного закладу довелося приходити двічі. Вперше - у п’ятницю, 13 квітня. Лікар самостійно проводила прийом пацієнтів та реєструвала угоди. Проте черга виявилася надто довгою, щоб надати можливість зареєструватися усім охочим.За годину до закінчення прийому, тих, хто йшов як пацієнт та тих, які хотіли підписати декларації, розподілили на дві групи. Укладати угоди почала медсестра, а лікар приймав хворих. Проте система раптово зависла – чоловіка не могли зареєструвати півтора години, і я не встигла підписати декларацію.

У понеділок 16 квітня прийомний день тривав з 12:00 до 15:00, я вирішила піти раніше об 11:30. Уже тоді черга складалася з трьох людей. Серед них була жінка, яка вчетверте йшла підписувати декларацію – перед цим система постійно висла і доводилося приходити знову. За годину вдалося прийняти 3 людей. Лікар займався і пацієнтами, і тими, хто бажав підписати декларацію. За цей час під кабінетом зібралося близько десятка кам’янчан. Дехто з них приходив уже другий або третій раз, щоб укласти угоду, але знову ж таки, через збій у системі, це не вдавалося зробити. Люди зауважували, що доречним було б призначити окремо людину, яка б займалася деклараціями, бо лікар змушений витрачати час не на прийом пацієнтів, а на заповнення документів. Я йшла четвертою, уся процедура підписання моєї декларації зайняла близько 7 хвилин. Система працювала добре, без збоїв, а лікар самостійно і швидко заповнила необхідну форму, розповіла усі деталі та роз’яснила, як тепер буде відбуватися робота. Після цього документ роздрукували, одна копія лишилася в мене, а інша у лікаря.

Центри ПМСД, в яких працюють сімейні лікарі, мають підписувати контракт з новоствореною Національною службою здоров’я, через яку і буде йти фінансування. А пацієнти - декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. Щоб підписати угоду зі своїм сімейним лікарем, потрібно звернутись в амбулаторію, в якій він працює. З собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон.

Коментарі
keyboard_arrow_up