Чистий четвер: прибирайте у домівці, умивайтеся «сріблом», не позичайте грошей

Чистий четвер: прибирайте у домівці, умивайтеся «сріблом»,  не позичайте грошей
фото із вільних джерел
  • Чистий (Великий) четвер цьогоріч всі християни України святкують13 квітня. Вважається, що це - один з найважливіших днів Страсного тижня перед святом Великодня.
  • Сьогодні рекомендують привести до ладу домівку, а також очистити тіло. Дівчатам радять підстригати волосся, щоб ліпше росло.
  • У Чистий четвер господині беруться за випікання пасок та фарбування крашанок.
  • Що можна робити кам’янчанам у Чистий четвер, а що – ні – читайте у матеріалі від «20 хвилин».

Страсний тиждень – то останній тиждень Великого посту. За три дні християни відзначатимуть Великдень. У Страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа. Сьогодні – четвер. Його звуть Чистим.

Згідно біблійних оповідей, саме в четвер відбулася знакова трапеза Ісуса Христа з його учнями – Таємна вечеря. Тож, саме у вечір Великого Четверга сталася зрада Іуди Іскаріота. То чому цей Четвер називають Чистим? Назва дня пов’язана з обрядом обмивання ніг. Цей жест здавана вважався ознакою гостинності.

Із плином часом традиція дещо видозмінилася. Проте сама суть – залишилась. У Чистий Четвер очищують тіло. Митися прийнято на світанку, "зі срібла" (варто кинути будь-яке срібло у воду і після цього нею вмитися - наші предки вірили, що так можна зберегти молодість надовше). 

Часто в цей день дівчата підстригають волосся, аби воно краще росло. 

Що не можна робити у Чистий четвер?

  1. Виносити гроші з дому та цінні речі.
  2. Позичати в борг нікому.
  3. Робити великих покупок.
  4. Братися за приготування їжі (особливо святкової), до того, як в оселі буде прибрано, і ви самі не подбаєте про себе. Кажуть, якщо ви не встигнете зробити генеральне прибирання на Чистий четвер, то ще шість днів вам цього робити не можна буде.

Що робити можна?

  1. Відвідувати храм.
  2.  Брати участь в богослужіннях,
  3.  Починати готувати скоромну їжу до свята Пасхи:  розфарбовувати писанки, готувати святковий одяг на неділю.
Коментарі
keyboard_arrow_up