"Доступні ліки": чи користуються програмою кам`янчани?

"Доступні ліки": чи користуються програмою кам`янчани?
  • З квітня 2017 року в Україні діє програма від Уряду “Доступні ліки”.
  • До програми долучилося 30 аптек Кам`янця-Подільського.
  • Яка ситуація зараз у кам`янецьких аптеках, які взяли участь у програмі, дізнавалися журналісти “20 хвилин”.

Відповідно до програми “Доступні ліки” кам`янчани можуть отримати безкоштовно або з 50 % доплатою ліки від трьох типів хвороб (серцево-судинних, діабету ІІ типу та бронхіальної астми). До аптек, працівників яких вдалося опитати, звертаються по доступні ліки у Кам'янці досить нерівномірно: у трьох пунктах, що знаходяться ближче до центру міста, обслуговують біля 30-20 людей на день, а у двох віддалених - до 10 на місяць.

У відвіданих місцях продажу наявна схожа проблема: часто виникають труднощі із поставкою імпортних ліків, тому їх не вистачає на прилавках аптек у місті.

Аптекар Яна пояснює ситуацію так:  “Буває, що ліки закінчуються на оптових фірмах і немає як їх замовити, бо не встигають завести препарати в Україну. Тому що за кордоном не знають, що у нас тут соціальна програма і потрібно збільшувати постачання цих препаратів. У таких випадках, скільки чекати ліків залежить не від нас, а від того, як іноземний виробник доставить їх в Україну. Наприклад, є імпортна фірма “КРКА” вони виробляють серцеві препарати, з їхнім препаратом “Вазиліп” у нас найбільше проблем: його постійно не вистачає. А зараз - взагалі немає. Причина у тому, що ця фірма просто не може виробити таку кількість препарату. Раніше на “Вазиліп” попиту не було, бо його взагалі не виписували, а оскільки він увійшов у соціальну програму, то виробники не справляються з такою кількістю замовлень.”

Наразі у Кам`янці у 30 аптеках можна скористатися програмою “Доступні ліки”. Препарати у пунктах продажу провізори найчастіше оновлюють по 2-3 рази на день, тобто людина може уже наcтупного дня отримати свої ліки, звісно, якщо вони наявні у постачальників.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up