Кам’янчанки отримали призове місце у Всеукраїнському дебатному турнірі. Інтерв’ю з учасниками

Кам’янчанки отримали призове місце у Всеукраїнському дебатному турнірі. Інтерв’ю з учасниками
  • У Києві відбувся другий дебатний турнір.
  • Кам’янецьким школяркам вдалося здобути призове місце.

Національний дебатний турнір, який організовував Інститут Республіка в рамках ВІ "Активна Громада", відбувся 12 та 13 травня у Києві у Київському політехнічному інституті. Взяли участь у змаганнях 30 команд із усієї України. Кам’янецьким студентам та школярам вдалося достойно представити місто. Дівчата-студентки досягли півфіналу, а школярки зайняли третє місце. Така дебатна гра має просвітницьку мету, тож цьогоріч її тема стосувалася антикорупційних впроваджень. Учасники змагань із Кам’янця поділилися враженнями.

Олександра Сидорчук, студентка:

"Дебатний турнір виявися дуже корисним особисто для мене. По-перше, знадобилися лекції, де нас ознайомлювали з темами, які ми маємо розбирати на змаганнях. Про це розповідали досвідчені люди, серед них були депутати та громадські активісти. Дуже цікаво було слухати модераторів серед яких були Макл Щур, Роман Скрипін. По-друге, це нові знайомства. Нас кинули у цікаве середовище, де ти можеш себе проявити і знайти нових друзів. Звісно, я не пошкодувала, що взяла участь".

Діана Грушанська, студентка:

"Це було дійсно два дуже насичених дні, коли не можна було розслабитися ні на хвилину. Навіть уночі ми повторювали і готувалися до турніру. Перший день учасники інформацію просто поглинали, для нас виступили дуже цікаві і досвідчені лектори. Це було справді захопливо. Також сподобалися самі дебати, які відбулися наступного дня. Такі змагання – це великий виклик, і ми не знали чого очікувати. У момент гри потрібно бути універсальним і використати усі способи боротьби із хвилюванням. Приємно було отримувати підтримку нашого міста, ми відчували високу відповідальність за те, що представляли Кам’янець. Також хочу подякувати людям, що дозволили проявити себе у дебатному турнірі та допомагали з підготовкою, зокрема, Христині і Михайлу Будоровичам, Сергію Волковинському та Тетяні Білецькій".

Олена Раціборська, школярка:

"Сподобався сам процес дебатів, але до фіналу. Тому що два перших відбіркових тури були за такими правилами, як у нас в місті, а далі почали змінюватися.

Мені сподобалося те, що я набралася досвіду, поглибила свої знання у політичних реформах та правознавсті, знайшла багато нових знайомств. Учасники змагань були привітні, підтримували один одного, піднімали настрій. Сподобалися лекції, зокрема, виступ закордонного гостя. Але також є претензії. Наприклад, кожен суддя скасовував правила, які були запроваджені до того. А також одна із команд у фіналі поводила себе некоректно. Проте мені сподобалися інші учасники та сам процес дебатування, а також співпраця із незнайомими людьми. Окрім того, ми дуже здружилися з дівчатами, хоча до цього не знали один одного.

Я думаю, що ці дебати дали мені впевненість у собі і дозволили зробити перший крок до політичного майбутнього".

Анастасія Кузнєцова, школярка:

"Перш за все мені сподобалося як нас зустріли та як з нами поводилися. Дуже було багато цікавих спікерів та інформації, яка допомогла нам у дебатах. Приємно вразила тепла та дружня атмосфера на змаганнях. Ми потоваришували з нашими конкурентами, що далі нам зіграло дуже на руку, хоча звісно на самих дебатах були яскраві суперечки. Загалом залишилися гарні і позитивні емоції.

Мені дебати дали нові знайомства, я почала себе краще почувати себе на публіці. Навчилася чітко та зрозуміло говорити перед аудиторією".

Коментарі
keyboard_arrow_up