Кам’янецька художниця презентувала арт-буки, які стали найкращими на Львівському форумі видавців

Кам’янецька художниця презентувала арт-буки, які стали найкращими на Львівському форумі видавців
  • Кам’янчанка Юлія Табенська, одна із творців арт-буків “Скриня. Речі сили” та “Наречена”, які отримали відзнаки “Найкраща книга форуму”, сьогодні, 24 листопада, презентували видання у “Галереї мистецтв”
  • Художниця розкрила скриню секретів про те, як закохати українців у власну культуру і позбавити їх комплексу меншовартості

 

У 2016 та 2017 роках арт-буки, створенні письменницею Яриною Винницькою, художницею Юлією Табенською та ідеологом проекту Дмитром Осиповим, на Львівському форумі видавців були визнані як одні з найкращих. І сьогодні Юлія Табенська презентувала книги також у рідному Кам’янці. Усі арт-буки входять у масштабний проект “Ковчег”, який прагне закохати українців у самих себе через пізнання рідної культури.

Насамперед, художниця розповіла про “Скриню. Речі сили” - унікальний за своєю стилістикою арт-бук, у якому відображено українські етнічні скарби, які зберегли у собі містичну енергію багатьох поколінь. У книзі є розділи про хатні ікони, рушники, ворожіння, кераміку, тарілки, килими, вишивані сорочки, намиста - та ще багато побутових речей, які стали традиційними для української культури. Презентація супроводжувалася інтерактивним доповненням, яке дозволяло здійснити подорож книгою разом із образами Аліси із країни Чудес, Далай-Лами та Гоголя. Досить інтригуюче було спостерігати, як усі цих героїв пов’язали із українськими етнічними предметами.

Також Юлія Табенська представила арт-бук “Наречена” про історію дівчинки, яка віднайшла сімейний альбом, де зображені наречені у традиційному українському одязі. Вражена їх красою, юна героїня теж хоче вийти заміж, аби приміряти на собі прекрасний образ нареченої. “Наречена”, за словами ілюстраторки, намагається розвінчати нафталінове бачення української культури, різноманітно й оригінально подати образ української нареченої таким, яким він був насправді. Книга створена для дівчаток та їх мам і містить особливий феміністичний посил. Дочка Юлії Табенської, яка стала прототипом головної героїні книги, додала, що читач зможе віднайти на сторінках відповіді на різноманітні філософські питання.

У планах ще покопирсатися в історії, не тільки уже в етнографії, а є нова ідея української історичної скрині. Цим будуть займатися люди, які в цьому розуміються. Можливо це буде у формі сімейного альбому, - ділиться планами про майбутні проекти художниця.

Незабаром у Кам’янці очікується презентація ще одного арт-буку “В країні сирних коників”, яку буде приуроченою до різдвяних свят.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up