Кам’янецькі собаки знаходять вибухівки, які металошукачу не під силу

Кам’янецькі собаки знаходять вибухівки, які металошукачу не під силу
В Кам'янець-Подільському мінно-розшуковому центрі хвостатих саперів навчають по-особливому. Тут собаки отримують спеціальний дозвіл і після спецпідготовки їдуть у зону АТО для пошуку вибухівок та підтримки наших військовослужбовців.

Собаки в армії служать для пошуку вибухонебезпечних предметів, беруть участь у бойових операціях, захищають наші кордони від контрабанди та завчасно попереджують господарів про небезпеку. Робота із службовими звірами як ніколи актуальна у цей важкий для країни період, проте мало хто знає, скільки сили та часу потрібно, щоб виховати елітного бійця. 
Кам’янець-Подільський центр розмінування вже 13 років дресирує «обраних». На сьогодні у центрі виховується 30 чотирилапих воїнів. За кожним песиком закріплений кінолог. Ці собаки побували в Афганістані, Югославії, а зараз виконують своє бойове завдання на сході країни. 
Кінологи розповідають, що собаки можуть знайти такі вибухонебезпечні речовини, які не знайти навіть металошукач. Проте, щоб виховати справжнього героя потрібно витратити чимало часу та зусиль. 

-Вибрати хорошого військового собаку можна ще в ранньому віці. Цуценя, якому виповнилось більше місяця, вже може пройти тестування, - каже командир загону підготовки кінологів та собак, підполковник Євген Чорний. - Ми перевіряємо рефлекси - реагує собака на рухи та робочі якості. Як собака їсть, як вона грається, як реагує на стресові ситуації, як вона адаптується до нової ситуації. 
Кожен собака має ім’я, яке впливає на його характер. Кінологи пояснюють, важливо, щоб воно було не довше 4 букв. Чотирилапі реагують на перших 2 звуки. Тому дуже важливо, щоб були у ньому букви які «вібрують», наприкла, «р», «д», «дж». Тому чотирилапих називають Лорд, Джана, Бонд. 
Живуть тварини, дотримуючись режиму дня та харчування.

Тренуються кожно дня з різними навантаженнями. Євген Чорний розповідає, що собак дресирують за допомогою гри. Для того, щоб собака зміг знайти вибухівку, у нього має бути гарне виховання і нюх. А в процесі тренування тваринам пояснюють, як їм потрібно шукати, як поводитись. І водночас заоохочувати їх різними солодощами, похвалою та поглажуванням. Для підготовки справжнього профі, з твариною потрібно займатися щодня з самісінького народження. 
Військові пси і їхні напарники – солдати кінологічної служби – щодня шикуються на полігоні для тренування. Це - і служба, і дружба. Адже, щоб хвостатий довіряв своєму напарникові, потрібно з ним проводити й вільний час, поза тренуванням. 
На бойові операції везуть навчаних собак, яким виповнився 1 рік. Війну сприймають військові тварини, як чергове завдання. Поводять себе по-різному, але адаптуються швидко, звикаючи до обстрілів, різких звуків та шуму. 
- В нас була одна тварина, яка ще задовго до того, як людське вухо чуло обстріли, починала скавуліти та гавкати, - розповідає командир загону підготовки кінологів та собак, підполковник Євген Чорний. - Собаки дуже чутливі. Вони мають п’яте відчуття. Ніхто з кінологів і досі не може пояснити, як їм це вдається. 
Кінологи пояснюють, що у зоні АТО собаки знаходили такі небезпечні вибухівки, які ні один металошукач знайти не може. Військові пояснюють, що техніка, собака і людина – це потужна сила в проведенні антитерорестичної операції. 
Окрім теоретичної та практичної підготовки, інспектори-кінологи показали психологічний контакт із своїми чотирилапими партнерами. За період навчання їх об’єднує не просто робота, а вірність, відданість та готовність у будь-який момент прийти на допомогу.

Коментарі
keyboard_arrow_up