Підсумки медреформи у Кам’янці-Подільському

Підсумки медреформи у Кам’янці-Подільському
  • У Кам’янці працює 36 сімейних лікарів, 16 терапевтів та 13 педіатрів
  • Про впровадження електронної черги та інші результати медреформи, читайте у матеріалі

Минає рік від старту реформи в медзакладах України й Кам’янця-Подільського зокрема. За цей час впровадили зміни не лише в структурі Центру ПМСД, але й наданні допомоги.

Перший етап реформи – підписання декларації із сімейним лікарем. Сьогодні у Кам’янці працює 36 сімейних лікарів, 16 терапевтів та 13 педіатрів. За інформацією директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Інни Клим, за останній рік довіра до сімейних лікарів зросла. Дев’ять із них набрали максимальну кількість пацієнтів – 1800.

Сьогодні 65% населення нашого міста офіційно мають свого фахівця. Переважно це особи до 18 років і люди пенсійного віку. Проте 50% кам’янчан віком від 18 до 64 років досі не підписали декларації.

Другий етап реформи – впровадження електронної черги. З червня 2018 року ця послуга діє в амбулаторіях сімейної допомоги. Як зазначає прес-служба мерії, система «Електронна черга» дозволяє записатися до вузьких спеціалістів, лікарів перинатального центру та міської дитячої поліклініки.

Коротко про річні результати:

- збільшено фінансування (20,7%) від бюджету галузі;
- зросла середня зарплатня лікарів та середнього медперсоналу у 2-2,5 рази;
- збільшилися видатки на пільгове забезпечення медикаментами;
- придбано для амбулаторій комп’ютерне обладнання, меблі, медичний інвентар;
- відкрито амбулаторію сімейної медицини на вулиці Суворова, 44.

З першого квітня 2019 року лікарі зможуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. Але тільки тим, хто підписав декларацію. Усі інші потрапляють в «зону ризику». Гроші за ними, відповідно до нової системи фінансування Національної служби охорони здоров’я, йти не будуть.

"Пацієнти повинні зрозуміти, що підписавши декларацію, вони входять в електронну систему і таким чином отримуватимуть всі послуги як на первинному, так і вторинному рівні. Нині серед безоплатних послуг – невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні здоров’я, спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому", йдеться у повідомленні.

Щодо напрямків подальшого впровадження медичної реформи, то це – робота в електронній системі (ті ж самі електронні рецепти, а також листки непрацездатності, медичні картки), продовження виконання урядової програми «Доступні ліки», посилення співпраці із закладами вторинної медичної допомоги, продовження підписання декларацій.

Коментарі
keyboard_arrow_up