Порятунок тварин: зоозахисники проти Миколи Рачковського

Порятунок тварин: зоозахисники проти Миколи Рачковського
  • Вчора відбулася акція проти знущання над тваринами
  • Журналісти "20 хвилин" поспілкувалися із захисниками тварин

Вчора у Кам’янці-Подільському волонтери, журналісти і небайдужі кам’янчани провели акцію проти знущання над тваринами. Усіх зоозахисників об’єднала історія мордування, що триває близько 20 років.

Анастасія Березюк волонтер-ініціатор акції з Хмельницької організації «Врятуй життя», знала про ситуацію із фермою Миколи Рачковського, який проживає у селі Кам’янка Кам’янець-Подільського району, ще влітку. На той момент, дівчина була впевнена, що місцеві волонтери впораються із ситуацією, проте 1 лютого до неї по допомогу звернулася знайома з нашого міста і надіслала їй світлини замордованих коней. Отримані фото шокували зоозахисницю, тоді ж вона поділилася світлинами у мережі Facebook.

Дівчина разом з іншими волонтерами вирішила не зволікати і наступної ж ночі приїхала до міста. Близько 4 ранку група зайшла без дозволу на територію фермера, за словами Анастасії, якщо він порушує закон близько 20 років, то один раз порушити закон заради порятунку життя – не страшно.

Хоча вночі був поганий кругозір, проте волонтери знайшли тіло мертвого коня. Усе побачене група фіксувала на телефони. У конюшні вони знайшли двох голодних зневоднених коней, які стояли у своїх фекаліях. Сторожові собаки були у жахливому стані, найменшу собачку волонтери відпустили і забрали з собою.

На цьому пошуки не закінчилися, захисники тварин обходили посадки, ліси і близькі території у пошуках інших коней. Група знайшла кобилу сліпу на одне око, двоє лошат і поні. Їх господар прив’язав неподалік свого будинку на пустинній місцевості у холодну погоду. Тварини, щоб вижити били землю і їли сніг.

На жаль, інших не вдалося знайти, Анастасія викликала наряд поліції. Коли приїхали патрульні вона написала заяву про жорстоке поводження із тваринами. Захисники братів наших молодших залишилися шокованими - умови для утримання тварин жахливі.

«Конюшню, навіть, не можна назвати приміщенням… Вона збита з якихось дощечок, шматків шифера, бляхи. Це не може бути належним утриманням для тварин! Усе, майже, під відкритим небом. Коли я пішла туди, то знайшла корову, яка стояла на метровому металевому ланцюгу. У темноті біля ніг худорлявої тварини стояла залізна порожня миска. У очах корови було стільки страху і надії на допомогу. Мені, досі, важко про це говорити… Здавалося б, якби вона могла говорити, то благала б по шматочок хліба і ковток води.»

На місце приїхали правий сектор, місцева волонтерка Лариса Діновська, яка займається цією справою 3 роки. Жінка і раніше зверталася до правоохоронних органів із заявами, проте щоразу у відповідь лунало: «Немає складу кримінального злочину», «Немає доказів».

«Поліцейські закривали на це очі, вони не думали, що усе розвиватиметься таким чином. 4 лютого, ми знову приїхали сюди і хотіли поспілкуватися з начальником поліції, проте він не знайшов для нас час», говорить Анастасія.  

Після цього у Хмельницькому влаштували акцію, а волонтери написали заяву до управління національної поліції Хмельницької області, щоб начальник поліції взяв цю справу під особистий контроль. Як наслідок, 4 лютого було відкрите кримінальне провадження щодо Рачковського Миколи Федоровича.

Вчора ж зоозахисники із депутатом Хмельницької обласної ради, головою організації «Врятуй життя» і поліцейськими з Нацгвардії поїхали до будинку Рачковського. На момент прибуття фермера з дружиною не було вдома. Згодом дружина таки долучилася, Анастасія із волонтерами вилучили у родини четверо собак. Собаки були настільки заляканими і замордованими, що мусили їсти, щоб вижити, тіло мертвої кози. Кожна з тварин мала здуті животи через харчування мертвечиною. Наразі, волонтери вже знайшли господарів 3 собачкам.

Насамкінець захисники тварин провели акцію із захисту тварин, їм вдалося поговорити із працівниками поліції, які зазначили, що клопотаня наразі передали до суду.

«Приємно, що до захисту долучилося багато людей як старшого, так і молодшого віку. Усі підготувалися і виступали із плакатами. Ми задоволені, що у нас була така шикарна підтримка і дуже дякую кам’янчанам, що прийшли і підтримали нас»

Коментарі (1)
  • Alexanderexex UA

    Молодці що долучилась сама молодь до цього! Жахлива ганьба, срам тій людині, що таке виробляє!!!!
keyboard_arrow_up