Проект «Віртуальний Кам’янець»: місто у сферичних панорамах Сергія Коваленка

Проект «Віртуальний Кам’янець»: місто у сферичних панорамах Сергія Коваленка
  • У Кам’янці розпочали реалізацію нового проекту.
  • Місто популяризуватимуть за допомогою сферичних фотографій.

У матеріалі використано фото Сергія Коваленка зі сторінки у мережі Facebook.

Кам’янчанин Сергій Коваленко започаткував некомерційний проект у якому в віртуальному просторі можна буде насолодитися мальовничими куточками Кам’янця. За допомогою сферичного виду фотографій, які створює чоловік, глядач може переглянути не тільки те, що потрапило у камеру фотографа, а насолодитися тим, що цікаве саме йому. Сергій Коваленко планує відзняти Кам’янець так, щоб можна було здійснити віртуальну прогулянку містом, яка буде цікавою як для місцевих жителів, так і для туристів. Наразі уже створено близько десятка панорам із запланованих 50-100.

Подивитися, як виглядають сферичні фото Кам’янця, можна за посиланням.

Сергій Коваленко розповів журналістам «20 хвилин» трішки детальніше про проект.

Як виникла ідея «Віртуального Кам’янця»

Ідея подібного проекту виникла більше року тому. Тоді я працював у складі команди над замовленням компанії Київстар. Завдання полягало у зйомці сферичних панорам найцікавіших місць України за допомогою дрона. Я відзняв Кам'янець, Чернівецьку та Тернопільську області. Сферичні панорами – це набір з 8-40 фотографій, які спеціальним чином знімаються та обробляються за допомогою комп'ютера. В результаті отримуємо фотографію, яка містить зображення одразу усіх боків від точки зйомки. Таким чином глядач може побачити не тільки те, що попало у камеру, як при звичайній зйомці, а й вибрати саме те, що цікаво йому.  Тобто, що дивитись обирає не фотограф, а глядач. Власне тоді ця ідея і стала мені цікавою. Пізніше я зустрівся з представником Google Україна, який курує проектом "Цифрове перетворення України". Учасники його електронними засобами популяризують області України. Для демонстрації унікальних та цікавих місцин, об'єктів культурної спадщини чи приміщень вони використовують віртуальні тури. Перемовини про впровадження проекту на теренах Хмельниччини ще продовжуються, є черга з областей, але виконати подібне "в мініатюрі" на прикладі нашого міста, я планую цього року.

Про мету та особливості проекту

Основна мета - популяризація міста. Хочеться найцікавіші локації Кам'янця показати таким чином, щоб ті, хто давно живе за кордоном змогли хоча б віртуально прогулятись його вулицями, побачити в різні сезони року і, можливо, приїхати сюди. До незвичного формату також є значний інтерес і у кам'янчан. Наприклад, сферичні панорами можемо робити також за допомогою дрона з висоти 100 метрів, що буде цікаво і мешканцям, і гостям міста. Також крім зйомки місцевостей, ми будемо також знімати інтер'єри приміщень. До речі, сферичні панорами дуже цікаво переглядати на сучасних смартфонах. Можна відкрити їх на весь екран і, обертаючи навколо себе телефон, розглядати зображення з усіх сторін.

Сферичну фотографію Лебединого скверу можна переглянути тут.

Сергій Коваленко розповідає, що над проектом поки що працюють вдвох із сином Дмитром, учнем 10 класу. Наразі, окрім створення самих сферичних фотографій, вони займаються формуванням переліку локацій, які б цікаво виглядали у такому форматі. Якщо проект виявиться вдалим та популярним, його розширять на район, а, можливо, й на всю область. Переглянути відзняті панорами можна на сторінці у мережі Facebook, а згодом їх розмістять і на інших сайтах.

Коментарі
keyboard_arrow_up