П’ять лебедів загинуло, ветеринари боряться за життя ще двох

П’ять лебедів загинуло, ветеринари боряться за життя ще двох
  • У новорічну ніч пожежники рятували лебедів із забрудненого нафтопродуктами "Лебединого озера"
  • Для молодих лебедів речовини виявилися смертельними

Сьогодні у Кам’янець-Подільській міській раді відбулася спеціальна нарада під головування мера міста Михайла Сімашкевича щодо надзвичайної ситуації на Лебединому озері.

1 січня об 00:01 працівники Служби порятунку за номером «101» отримали повідомлення про запах нафтопродуктів та маслянисту плівку на поверхні води у сквері «Лебедине озеро».

Як повідомляє інформаційна агенція Вдало.Інфо, верхня та нижня водойми, що розташовані по обидва боки мосту, стали пасткою для лебедів, які там проживають. Рятувальники витягли семеро птахів з водойм та змили з них нафтопродукти.

Заступник міського голови Сергій Бабій повідомив, що о 9 ранку 1 січня рятівники та працівники інших профільних управлінь обстежили нафтові плями. Станом на ранок усі лебеді були живі, але їхній стан був «хворобливий».

Наступного дня запах та розміри нафтових плям після витоку посилилися. У мерії визнали, що точне місце витоку нафтопродуктів, як і діюча речовина наразі не встановлені.

«Вчора із залученням саперів у Кам’янці-Подільському провели пошуки закопаних у землю металевих ємностей із нафтопродуктами. На жаль, нічого не виявили», – додав профільний заступник мера.

У мерії погодили встановлення на водоймах солом’яних тюків, які вбиратимуть нафтопродукт. Декілька таких загороджень уже розмістили на річці Смотрич.

У Кам’янці-Подільському рекомендовано провести абсорбацію води. Для цього на нараді було погоджено закупити у місті Дніпро 200 кілограмів нафтопоглинаючого сорбенту, на що витратять близько 40 тисяч гривень.

«Станом на ранок 3 січня витік нафтопродуктів в районі Лебединого озера значно зменшився. Проте, п’ятеро із семи постраждалих лебедів загинули. За словами ветеринарів, у них не було шансів через велику кількість забруднюючої речовини», – додав Сергій Бабій.

За попередніми оцінками, джерелом витоку небезпечної речовини може бути ємність з паливно-мастильними матеріалами, яка на кілька метрів закопана в землю. Саме з неї через підземні води нафтопродукти начебто потрапили в Лебедине озеро. Щоправда, ні точне місцезнаходження ємностей, ні назву речовини (бензин, нафта, дизель, мазут – основні варіанти) поки не встановили.

Мер дав доручення облаштувати в сквері Афганців шлюзову сорбенову завісу, яка дасть змогу в подальшому не допустити витік нафтопродуктів у відкриту воду.
 

Коментарі
keyboard_arrow_up