Розлучилися і пішли судитися - кам’янчанин вимагав поновлення права на квартиру

Розлучилися і пішли судитися - кам’янчанин вимагав поновлення права на квартиру
  • Подружжя прожило разом сімнадцять років і розірвало шлюб у 2017-му році
  • У 2012 році вони придбали квартиру, але чоловік не знав про "договір за квартиру"

Хмельницький апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу кам’янчанки на рішення місцевого суду. Кам’янець-Подільський міськрайонний суд визнав договір дарування квартири - договором купівлі-продажу.

Спочатку до суду першої інстанції звернувся колишній чоловік апелянтки. Він у суді  хотів змінити вид договору і визнати його право власності на половину квартири. Подружжя прожило разом сімнадцять років і розірвало шлюб у 2017-му році.

У 2012-му пара придбала квартиру на ім’я дружини. За словами чоловіка, ціна складає 22 тисячі доларів,  їх передали продавцю під розписку, оформленням документів займалася дружина. Іншу ж версію має апелянтка – власниця помешкання його їй подарувала, бо вона кілька років винаймала житло й сплачувала орендну плату та «комуналку».

Виявилося, що на квартиру оформлено не договір купівлі-продажу, а договір дарування. У такому випадку право на її частку чоловік не має. Про це він дізнався аж після розлучення – тоді й позвався до суду.

У суді представники жінки вказували на пропущення строку позовної давності, однак позивач взнав про своє порушене право при розлученні.

«Договір дарування квартири укладений та посвідчений приватним нотаріусом, є удаваним правочином, який приховує інший правочин - Договір купівлі-продажу, який насправді вчинили сторони. Таким чином, оскільки сторони уклали договір дарування для того, щоб приховати договір купівлі-продажу, застосовуються правила Цивільного кодексу, щодо купівлі - продажу квартири, яка була придбана подружжям у період шлюбу.

А відтак суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача, щодо визнання договору дарування спірної квартири договором купівлі-продажу та визнання за ним права власності на 1/2 частину квартиру підлягають задоволенню» - йдеться у тексті рішення Кам’янець-Подільського міськрайонного суду.

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення cправи.

Коментарі
keyboard_arrow_up