Соціальні заклади Кам'янця: де допомогають безпритульним особам та людям похилого віку?

Соціальні заклади Кам'янця: де допомогають безпритульним особам та людям похилого віку?
  • Значна частина самотніх осіб похилого віку та інвалідів опиняються у скрутних життєвих обставинах.
  • В Україні цю проблему намагаються вирішити за допомогою благодійних громадських організацій.
  • Чи є щось подібне у Кам’янці, вирішили з’ясувати журналісти «20 хвилин». 

Часто самотні люди похилого віку та інваліди не можуть забезпечити себе житлом та потребують догляду. Це призводить до того, що такі особи змушені у важкому матеріальному становищі доживати свої літа.  Згідно законодавству України держава повинна вирішувати цю проблему та забезпечувати достатні ресурси для повноцінного життя усім своїм громадянам. Це реалізується за допомогою громадських та благодійних організацій. У Кам’янці-Подільському на даний час діє центр соціального обслуговування «Турбота». Саме сюди можна звернутися за допомогою громадянам похилого віку та людям з індивідуальними фізичними потребами. Також отримати допомогу можуть особи, які перебувають у складних життєвих обставинах, втратили здатність самозабезпечення.

У центрі надають соціально-медичні послуги реабілітаційного характеру. Ветерани, інваліди та учасники війни, інваліди, які не можуть самостійно пересуватися, громадяни, старші 80-ти років можуть скористатися послугою «Соціальне таксі». Також центр надає допомогу у веденні домашнього господарства, організації харчування, прання, оплати комунальних та інших платежів.

У соціальному центрі можливе проживання на постійній основі. За допомогою цієї послуги надається стаціонарний догляд, медичне та комунально-побутове обслуговування.

Прийняття до центру особи, яка перебуває у складних життєвих обставинах, згідно законодавства, здійснюється за наказом директора центру на підставі:

1) письмової заяви особи (у разі звернення сім’ї такої особи - заяв всіх повнолітніх її членів), за наявності документа, що посвідчує особу, та виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого;

2) письмового направлення структурного підрозділу місцевої держадміністрації або виконавчого органу сільської, селищної, міської ради з питань сім’ї і дітей за місцем проживання (перебування) особи.

До людини, яка прагне отримати допомогу у соціальному центрі висуваються також ряд вимог:

  • вона повинна потребувати медичної допомоги, побутового обслуговування, догляду інших осіб;
  • у громадянина немає працездатних родичів, які можуть утримувати людину;
  • соціальні зв’язки із працездатними родичами були втрачені.
Коментарі
keyboard_arrow_up