У Кам’янці на честь українського композитора зіграли концерт музиканти з Італії та Києва

У Кам’янці на честь українського композитора зіграли концерт музиканти з Італії та Києва
  • “Борткевич в Україні” - це міжнародний проект, який має на меті повернути музику геніального композитора на його Батьківщину.
  • Зусиллями італійських та українських музикантів композиції Сергія Борткевича звучали у найкращих культурних осередках України.
  • Сьогодні, 27 жовтня, завдяки старанням клубу поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція» Кам’янець долучився до культурної події.

 

Мистецька подія “Борткевич в Україні” зібрала кам’янчан та гостей міста у актовому залі коледжу культури і мистецтв. Концерт розпочався із промови Інги Лютаревич, одної із організаторів концерту. Вона розповіла про деталі заходу та представила учасників. Дарували виконання творів класиків кам’янчанам п’ятеро музикантів. Серед них Темур Якубов, скрипаль, який знайомив присутніх із деталями творчості Борткевича. Євген Левкулич виконував композиції на фортепіано та акомпанував вокальні твори Наталії Ногіної та Ірини Ушаньової. А спеціальний гість із Італії - Альфонсо Сольдано, дослідник та поціновувач творчості Боркетвича, виконав сольні композиції на фортепіано.

Концерт складався із двох частин. Спершу прозвучали романси, твори на скрипці та фортепіано, а далі відбувся виступ італійського митця.

На концерті можна було також почути твори С. Рахманінова, саме із ним часто порівнюють Борткевича, а також композиції Ф. Ліста та М. Кастельнуово-Тедеско. Деякі твори звучали в Україні вперше.

Темур Якубов розповідав про те, як деталі незвичайного життя Борткевича впливали на його творчість. Адже доля композитора була не з легких - митець довгий час терпів труднощі емігранта, що і спричинило його забуття на Батьківщині.

Музиканти також наголосили, що їм надзвичайно сподобалася кам’янецька публіка, вони відчували віддачу, яка йде від залу. Дійсно, глядачі бурхливо аплодували та підтримували музикантів, у багатьох на очах було видно сльози.

Виступив із промовою також і Альфонсо Сольдано, який щиро подякував за теплий прийом та розповів, що відчув себе трошки українцем, коли досліджував творчість Сергія Борткевича.

Організатори заходу пообіцяли, що ще обов’язково запросять виконавців концерту до Кам’янця, а також поділилися планами щодо створення нового проекту “Друзі опери в мініатюрі”. Саме за допомогою нього буде налагоджена комунікація між митцями та глядачами, а також усі бажаючі можуть стати співорганізаторами та помічниками у проведенні мистецьких заходів у Кам’янці.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up