У Кам’янці обговорили проблеми відновлення поваленого муру Старої фортеці

У Кам’янці обговорили проблеми відновлення поваленого муру Старої фортеці
  • У Кам’янці відбулася нарада щодо відновлення мурів Старого замку.

Двадцять п’ятого липня у Кам’янці відбулася робоча нарада щодо відновлення мурів Старого замку Північного дворика. Обговорювали проблему міський голова, представник Міністерства культури України, начальник управління охорони культурної спадщини Олександр Єпіфанов та директор інституту УкрНДІПроектреставрація Василь Тимкович.  Одне з питань зустрічі  стосувалося  пришвидшення процесу відновлення мурів.

Після наради очільник міста повідомив, що виникли певні непорозуміння:
«Маємо певні непорозуміння з боку Інституту УКРНДІПроектреставрація, директор якого Василь Тимкович теж був сьогодні присутній. Питання полягає в тому, що фахівці вищеназваної організації розробили документацію на протиаварійні заходи не врахувавши найголовнішої вимоги, на якій ми наголошували – роботи повинні проводитись зі специфікою того, що це пам’ятка національного значення. За технологією, яку нам надали розробники, все виглядає бездоганно, але якщо реставраційні роботи провести за такою схемою, втрачається власне автентичність цієї пам’ятки, оскільки не враховано моменти, що вона має виглядати як історичне надбання. Тому самотужки, на місцевому рівні, як це здається багатьом, теж не маємо права робити жодних кроків».

Також Михайло Сімашкевич зазначив, що невідомо чи ремонтні роботи будуть здійснені до осені, адже Інститут повинен пройти всі експертизи та погодження, щоб затвердити проект.

«На фінансування реставраційних робіт з бюджету Міністерства культури, представник якого теж був на зустрічі, теж не можемо розраховувати, оскільки наша Фортеця перебуває на місцевому балансі. А Міністерство виділяє гроші лише на ті пам’ятки, які перебувають у його відомстві, оскільки інакше ситуація розцінюватиметься як нецільове використання коштів.  
Обговорили й інші питання, з якими маємо проблеми, зокрема розробку опорного плану, який ми надали в проектний Інститут ще в 2016 році, однак досі не маємо результату. Зі свого боку ми підготували претензії, та все стоїть на місці. Як зауважив представник Міністерства культури, начальник управління охорони культурної спадщини Олександр Єпіфанов, така ситуація є порушенням договірних відносин, і він візьме всі матеріали, які ми надсилали й особисто контролюватиме ситуацію. Проте винні за це, нестимуть відповідальність», - додав чиновник.

Коментарі
keyboard_arrow_up