У Кам’янці розпочала роботу перша в Україні теплоелектростанція на біомасі (ФОТО)

У Кам’янці розпочала роботу перша в Україні теплоелектростанція на біомасі (ФОТО)
  • У Кам’янці відбулося відкриття п’ятої в світі біо-теплоелектростанції.

У Кам’янці сьогодні, 3 липня, по вулиці Крип’якевича,3 об 11:00 відбулося відкриття першої в Україні, третьої у Європі та лише п’ятої в світі біо-теплоелектростанції потужністю 45 МВт, що вироблятиме теплову та електричну енергію.

Голова державного агентства та енергоефективності Сергій Савчук, голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич, генеральний директор енергохолдингу «Крігер» Леонід Крігер та генеральний директор комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук взяли участь у перерізані святкової стрічки, чим і ознаменували урочисте відкриття теплоелектростанції.

«Я гордий тим, що перша біоелектроцентраль, яка відкривається в Україні, відкривається у Кам’янці-Подільському. У 2014 році, коли ми відкривали першу централь, ми навіть не уявляли, що такий грандіозний проект буде у нас виконано. Ми до цього йшли ще з 2010 року і перш за все необхідно було захистити план енергозбереження нашого міста, що ми успішно й зробили в Брюселі. Ми отримали кредит і збудували таку прекрасну теплоелектростанцію. Я думаю, що нам буде, що залишити дітям і чим пишатися», - зазначив мер міста Михайло Сімашкевич.

На заході нагородили грамотами та подарунками найкращих працівників, які вклали свою частку у побудові станції.

Для учасників заходу провели екскурсію ТЕЦ, зазначили, що вона є абсолютно безпечною для жителів міста і буде обслуговувати 60 % населення Кам’янця. Також чиновники додали, що станція дозволить не збільшувати тарифи на комунальні послуги.

ТЕС оснащено унікальною турбіною з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна). Поруч з ТЕС буде розташовано когенераційну електростанцію електричною потужністю 1,89 МВт., де буде встановлено 3 когенераційних установки по 0,63 МВт, які використовуються для комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.

Як біомасу для теплоелектростанції буде використано відходи сільського та лісового господарства: в основному солому, кукурудзу та щепу. Вартість проекту - 9,6 млн доларів, над його реалізацією працювали фахівці із 9 країн Європи. Кошти надав Світовий банк у кредит під 0,01 % річних. Прогнозовано, що окупиться проект через 5 років.

За даними КП «Міськтепловоденергія», після впровадження ТЕС на біомасі місто очікує зменшення споживання газу на суму близько 115 млн гривень на рік.

Коментарі
keyboard_arrow_up