У Кам’янці створили віртуальний тур розкопом на Польському ринку

У Кам’янці створили віртуальний тур розкопом на Польському ринку
  • Щороку у Кам’янці – Подільському археологи знаходять те, що вражає і безпосередньо впливає на хід розвитку історії України загалом.
  • Ба більше, тепер кожен користувач мережі Інтернет матиме змогу подивитися на розкоп біля Польського ринку, не виходячи із дому. Адже створили віртуальний панорамний тур розкопу. 

Археологи відкопали будівлю, яку можна датувати 17 або 18  століттям. Проглянути розкоп можна завдяки віртуальному турові.

А зараз трохи про саму будівлю.

Хронолгія розкопу:

1. У серпні 2016 року дослідники шукали енеолітичну  забудову на території Польського ринку. Знайшли  фрагмент стародавнього мощення. Його датують серединою XVIIІ століття.

2. У жовтні 2016 року під бруківкою XVIIІ століття археологи відкрили фрагмент горизонту, поверхня якого була вкрита дрібним камінням, мілкими уламками цегли. Датують цей рівень горизонту XVIІ століттям .

3. Впритул до північно-східної частини мощення 1760-их років було відкрито споруду 15х4,7-5 метрів. Споруда залягала на рівні 0,4-0,5 метрів від денної поверхні. Збудована була на кам’яному фундаменті. В деяких місцях споруди верхні ряди кам’яної основи формували мощення підлоги будинку.

Згідно з ілюстраціями Кам’янця XVIII століття - це дім (dom), найрозповсюдженіший тип будинків. На відміну від дорогих кам’яниць, дерев’яні будинки на кам’яному фундаменті були більш доступними. Аналіз писемних джерел М.Г. Крикуном доводить, що доми (domy) домінували  у Кам’янці у І половині XVIII століття.

У споруді є дві частини:

житлово-господарська частина . Тут археологи знайшли  уламки керамічного посуду, будівельні матеріали, монети, фрагменти прикрас, ядра, фрагментовану залізну зброю. Також дослідники знайшли  понад 200  керамічних люльок  для паління тютюну та фаянсові чашки для кави на кільцевому піддоні.

ремісницька (виробнича) частина. Саме у цій частині споруди було розчищене ливарне місце для виплавки бронзи та міді. Знайдено тігелі, шлаки, фрагменти виробів. Але чи відноситься це робоче місце до дослідженої садиби – питання відкрите.

Перший етап існування будівлі пов’язують  з османським періодом Кам’янця (1672-1699 роки ). Про це  вказують знайдені люльки, чашки, монети. Пізній етап існування споруди може датуватись І половиною XVIII століття.

За матеріалами із сайту Кам’янець – Подільського державного історичного музею-заповідника.

Коментарі
keyboard_arrow_up