У Кам’янці відбулась презентація фільму про жінок в АТО. Автором ідеї якого є кам’янецька розвідниця

У Кам’янці відбулась презентація фільму про жінок в АТО. Автором ідеї якого є кам’янецька розвідниця
Фото із сайту міської ради
  • У Кам’янці-Подільському презентували стрічку про жінок на війні.

У Кам’янці сьогодні, 18 травня, у готелі «Клеопатра» відбувся показ українського кіноальманаху «Невидимий батальйон» - першої документальної стрічки про війну і жінок на ній, до того ж знятої самими жінками. Подивитися фільм прийшли військовослужбовці, освітяни, члени громадських організацій та містяни, яких зацікавила подія, а також представники влади, повідомляють на сайті міської ради.

Ідея проекту належить кам’янецькій розвідниці Марії Берлінській. Над фільмом працювали три режисерки — Світлана Ліщинська, Аліна Горлова та Ірина Цілик. У стрічці висвітлено історії шести героїнь, які несуть або несли службу у зоні проведення антитерористичної операції: Олени Білозерської, Оксани Якубової, Андріани Сусак, Дар'ї Зубенко, Юлії Паєвської та Юлії Матвієнко. Особливістю кінострічки є те, що у ній немає постановки, усі кадри знімалися в реальних умовах війни.

На презентацію прийшла натхненниця проекту та автор фільму кам’янчанка Марія Берлінська. Авторка розповіла, що ідея з’явилася спонтанно, і перед тим як втілити проект у життя, вона навіть не знала з чого розпочинати, але завдяки небайдужим людям, у тому числі й командирам, все вдалося.

“Наші жінки на фронті не плачуть, навіть тоді коли втрачають близьких друзів і бачать смерть, але знаєте, що їх змусило заплакати коли ми перебували за кордоном – фраза, яку говорять всі, навіть маленькі діти коли бачать людей у формі – “Дякую за службу. Я хочу, щоб так було і в нас. І ще, щоб говорили Слава Україні, а  у відповідь було чути – Героям і Героїням Слава”, - зауважила Марія.

Від імені кам'янчан очільник міста вручив Марії Берлінській відзнаку "За заслуги перед міською громадою".

Переглянувши фільм, глядачі декілька хвилин аплодували стоячи.

Проект розпочався з однойменного соціологічного дослідження про участь жінок у війні проти російської окупаційної армії, після якого з'явилася серія календарів із фотографіями жінок на фронті. Прем'єра фільму «Невидимий батальйон» відбулася 16 жовтня 2017 на телеканалі 1+1, а також у Києві у кінотеатрі «Оскар» 24 листопада 2017 року.

Коментарі
keyboard_arrow_up