У Кам’янці відкрили виставку знаменитого художника

У Кам’янці відкрили виставку знаменитого художника
  • Виставка Леоніда Гопанчука - відомого живописця, заслуженого художника України, встигла побувати уже у Рівному, Каневі, Кузнецовську, Меджибожі.
  • А вчора, 27 жовтня, картини талановитого митця були презентовані у Кам’янці.

Леоніда Гопанчука називають одним із найкращих портретистів Європи, також він знаменитий майстер натюрмортів, пейзажів та картин на релігійну тематику. Вчора, 27 жовтня, відбулося відкриття виставки митця у Галереї мистецтв у Кам’янці. Як розповів Андрій Хоптяр, співробітник кам’янецького музею та науковець, історія того, як вдалося зробити цю виставку розпочалася у Медибожі. Тоді Андрій побачив там вражаючі роботи Леоніда Гопанчука. Йому вдалося сконтактувати із дружиною митця і запросити її для створення виставки у Кам’янці.

Андрій Хоптяр розповів, що картини Леоніда підкорили його із першого погляду унікальністю авторського стилю - роботи намальовані кольоровими мазками. Щоб побачити їх у цілісності, варто відійти від них на деяку відстань.

Як розповіла викладач образотворчого мистецтва Мендерецька Наталія, особливий стиль Леоніда Гопанчука - це репліки та відгомони робіт імпресіоністів та пуанталістів:

“Автор намагається передати цю манеру з метою показати ілюзорність нашого світу, його крихкість, незахищеність. Леонід Гопанчук закликає до збереження світу таким як він є, тобто прекрасним.”

Картини Леоніда Гопанчука виставлені у трьох залах за різними тематиками - спогади про дитинство, реігійний символізм та козацькі мотиви.

Деякі картини митця виглядають так, начебто недомальовані. Мистецтвознавець Мендерецька Наталія пояснює, що таким стилем Гопанчук закликає глядачів до співавторства. Вона також розповіла невеличку історію, що пов’язана із картиною Гопанчука “Притча про блудного сина”:

“Літня жінка розглядала роботу і почула, як хтось підійшов і сказав незадоволеним тоном: “Ммм, “Притча про блудного сина”… А де ж тут той блудний син? Не розумію. Жінка тихо промовила: А зачекайте хвилинку, зараз я відійду, і саме ви ним станете.”

Виставка триватиме до середини січня.

Леонід Гопанчук – живописець, заслужений художник України (2009). Творчість Леоніда Гопанчука тяжіє до релігійної та історичної тематики. Вдаючись до комбінацій мистецьких стилів, художник підкреслює у людині духовне начало, Божественне осяяння і натхнення. Найбільше привертає увагу у полотнах митця яскравий колорит – з наданням окремим кольорам та відтінкам символічного і навіть містичного значень.

 

 

Коментарі (1)
  • Тамара Мінченко

    20 червня 2018 р.  в Художньому музеї м. Чернівці. відбулася виставка заслуженого художника України Леоніда Гопанчука. Дійсно, картини його вражаючі.Він залишив неоціненний скарб для українців. Особливо мене вразили картини з мальвами. Мати з мальвами.. Це поєднання з піснею, яку написав Володя Івасюк, а виконувала Софія Ротару. Дякуємо організаторам виставки "Святині України-Руси". А Леоніду вічна память і такі гарні спогади про нього прихильників його творчості і дітей, які були прсутні в Чернівцях.
keyboard_arrow_up