У Кам’янці запрацювала лінія сортування сміття

У Кам’янці запрацювала лінія сортування сміття
Фото з мережі Інтернет
  • З 1 січня 2018 року сортувати сміття для українців стало обов’язковим.
  • У Кам’янці запрацювала лінія розподілу та пресування відходів, яка дасть можливість відправляти сміття на переробку.

 

З нового року українці повинні обов'язково сортувати сміття. Внаслідок цього на підприємстві “Спецкомунтранс” від сьогодні, 15 січня, запрацював цех розподілу відходів, де будуть сортувати папір та пластик, який після цього пресуватимуть.

Наразі Кам’янець ще не повністю готовий до такого кроку. Ще не у всьому місті є куди викидати відсортовані відходи. Як повідомив заступник міського голови Сергій Бабій, проблему буде вирішено уже до кінця місця, зокрема, наразі продовжується маркування контейнерів для сміття. До того ж з міського бюджету на придбання нових євроконтейнерів було виділено 150 тисяч гривень.

Також планується зробити спеціальні кольорові контейнери для сортування сміття в школах та дитсадках, щоб кам’янчани навчалися це робити з дитинства.

Відсортоване і спресоване у Кам’янці сміття будуть відвозити на переробку у Хмельницький. Наразі, додає Сергій Бабій, проблеми зі збутом відходів немає, навпаки, від їх продажу уже вдалося заробити близько 50 тисяч гривень. Проте виникає питання, чи готові до такого кроку самі кам’янчани, тому надалі буде впроваджуватися інформаційна стратегія, яка буде пояснювати важливість сортування сміття.

Кам'янчани про нововедення.

Лора Підгірна, письменниця, громадський активіст:

Ініціатива, без сумніву, актуальна, на часі і вельми потрібна для нашого міста. Тут мови немає. АЛЕ.... найперше, те що має робити (але ніколи не робить) наша місцева влада - це інформаційна кампанія та роз'яснювальна робота з громадою.  Вважаю, що інвестиція у таку інформ. кампанію повернулася б із сторицею свідомим підходом мешканців нашого міста до даного нововведення та уникненням багатьох проблем. Є ще й такі нюанси: для наших містян, особливо для новоспечених - тих, які перебралися  до міста з сіл, де здохлу свиню чи пергній викинути у річку - звичне діло, таке, звичайно, буде не до шмиги. До того ж, у багатьох будинках мешкають не власники квартир а квартиранти, яким, здебільшого, до стегна усе те сортування. Я, наприклад, мешкаю у будинку, де годинник можна звіряти за тим, як о 6:00   мешканці верхніх поверхів -  квартиранти, вчорашні сільські мешканці, полюбляють сміття скидати просто з вікна, на тротуар. Це, звичайно, ганебне явище.   Звісно, людям потрібно буде і призвичаїтися, і навчитися сортувати сміття, виносячи його з дому.  Ще одне питання - у тісних, ще совєцьких кухоньках або малосімейках тримати  кілька пакетів з різним за типом сміттям теж не зручно... Для себе я бачу вихід - виносити його частіше, аби у хаті не накопичувалися пакети з різнотипними відходами.  Але найголовніше - роз'яснити людям через ЗМІ, через зібрання громадської ради, спілкування з громадою працівників профільного підприємства. Ну і, звичайно, штрафування тих, хто буде порушувати правила. Попередження/покарання  гривною найдієвіше. Власне.... навіщо вигадувати велосипед.... Наші очільники, чиновники з-закордонних поїздок та тренінгів  евроінтеграційних і господарсько-комунальних "не вилазять" - нехай беруть европейський досвід щодо роботи з громадою у даному питанні і втілюють його на теренах міста. 

Ольга Зьомко, громадський активіст:

Звичайно це цілком логічне вирішення проблеми, приємно що наближаємось до традиційних цивілізованих господарських стандартів. Сподіваюся, що для жителів міста це матиме однозначно позитивний ефект.

Дмитро Галило, фотограф:

Рано чи пізно це таки мало статися. Якщо цим увесь світ займається то чому ми не можемо? Це правильно. Але в такому випадку мусоропровід повинен буде зменшити вартісь своїх послуг, так як половину роботи по сортуванню сміття будуть виконувати споживачі комунальних послуг.

Коментарі (1)
keyboard_arrow_up