У Кам’янці з’ясовують причину масового вимирання риби у Смотричі

У Кам’янці з’ясовують причину масового вимирання риби у Смотричі
Фото із сайту "Подільські товтри"
  • У Кам’янці відбулась нарада щодо з’ясування масової загибелі риби у річці Смотрич.
  • Допомогати ліквідовувати катастрофу будуть військові.

26 червня в міській раді відбулася нарада з представниками державної служби надзвичайних ситуацій, екологічної інспекції, НПП “Подільські Товтри”, управління Держпродспоживслужби, військовими щодо ситуації, яка склалася із забрудненням річки Смотрич та масовою  загибеллю риби, особливо в районі Цибулівки, де розташована ГЕС.

Наразі допоки розглядаються різні версії виникнення такої ситуації, поліцією уже порушено кримінальну справу з метою знайти винних, які понесуть відповідальність.

Своє розслідування проводять працівники управління Держпродспоживслужб, повідомляє сайт міської ради. Їхнім відомством відібрано зразки води та  риби, що загинула та направлено до лабораторії в місті Хмельницькому. За декілька днів можна очікувати результатів, які зможуть дати відповідь на те, чи хімічними, чи токсичними речовинами отруїлась риба і якщо пощастить – вдасться дізнатися якими саме.

Тим часом як тривають дослідження, щоб з’ясувати причину, гостро стоїть питання про швидке усунення її наслідків, а саме утилізації риби, яка загинула. Для того, щоб максимально швидко зібрати її з поверхні річки Смотрич та берегів, міська рада залучилася підтримкою військових. І сьогодні близько п’ятдесяти осіб  будуть залучені до операції із ліквідації наслідків цієї ситуації, щоб не допустити подальшого забруднення Смотрича, яке може виникнути у зв’язку з подальшими процесами, викликаними рибою, що загинула.

До речі, за результатами перевірки працівниками служби державної охорони природно-заповідного фонду та науково-дослідного відділу Парку повідомляють на сторінці у мережі ФБ працівники національного парку «Подільські товтри», було складено відповідні акти обстеження, які доповненні матеріалами обліку кількості загиблої риби та її видового складу. Було зафіксовано факт загибелі, орієнтовно, 2143 особин 12 видів риб: щука зв., окунь зв., плітка, карась сріблястий, амур білий, верховодка зв., білизна європ., головень європ., судак зв., плоскирка зв., короп зв., гірчак європейський.

Коментарі
keyboard_arrow_up