Думки кам`янчан про осінню депресію: як повернути гарний настрій?

Думки кам`янчан про осінню депресію: як повернути гарний настрій?
  • Осіння депресія - це важкий стан нездужання, суму, вицвітання емоцій.
  • Якими способами можна врятуватися від поганого настрою восени, дізнавалися журналісти “20 хвилин”.

 

Сірість, холод та дощ - осінь часто стає причиною не тільки збільшення захворювань, а й поганого настрою. Про те, як потрібно діяти при проявах депресії, журналісти "20 хвилин" запитали у кам`янчан.

Катерина Петрук, сімейний психолог:

"Основна рекомендація, яку я даю усім своїм клієнтам у боротьбі із осінньою депресією - це намагатися відслідковувати свої бажання. Запитати себе: “Чого мені зараз хочеться?” І чесно відповісти: мені хочеться чаю, мені хочеться піти в спортзал, басейн, прогулятися старим містом чи просто вулицею, піти в кіно. І просто це робити. Варто максимально задовільняти свої бажання, вміти їх відслідковувати. Це те, що називається створенням ресурсів. Восени така практика особливо потрібна, бо мінімум сонця, внаслідок виробляється невелика кількість гормону щастя. Отже, дозволяйте собі робити те, що хочеться. Насправді це нелегка справа, цього потрібно повчитися."

Марія Дубік, піаністка:

“Осінньої депресії в мене нема. Мені здається, це просто шаблон, і насправді осінь дуже прекрасна і навіть романтична пора.”

Оксана Лівіцька, викладач:

“Щоб врятуватися від поганого настрою восени - намагаюся внести яскраві барви в життя: роблю яскравий манікюр, відвідую фітнес-заняття, щоб бути активною. Проводжу час з близькими людьми, друзями, читаю книги.”

А ось громадський активіст Дмитро Бойко закликає приєднуватися до цікавих заходів “Клубу активного дозвілля, туризму та спорту”. Переконує, що депресії у активному ритмі життя точно немає місця:

"Ми (клуб активного дозвілля, туризму та спорту) постійно щось вигадуємо і немає часу нудьгувати, адже буває й таке що на день по 2-3 заходи. Наприклад, багатьом довподоби вечірній бадмінтон. На Європлощі часто розвантажуємо народ за перекиданням світлового воланчика, якщо раніше підходили пропонували, то зараз вже люди у чергу стають (буваємо там у вечірній час з 21 до 23-00 за сприятливої безвітряної погоди).
Якщо є вільні вихідні неодмінно десь подорожуємо, чи то нашим Поділлям, чи Карпатами. Це можуть бути гірські пейзажі, ліси, печери, вихилясті береги навколишніх річок, або унікальні товтри із своїми таємницями.
Врешті решт, якщо комусь нудно, можна пограйти у квест. Це завжди корисно (зараз ігри нашим клубом мало проводяться, а розробок є багато, мало зацікавленості від команд).
Уже декілька сезонів ми проводимо дозвілля за настільними іграми, де можна поринути у свою атмосферу і відволіктись від усього в сімейному колі, або у колі друзів.
Велосипед - це ще один антидепресант, чудово виїхати у ліс або навіть покрутити педалі містом і ще раз усвідомити його унікальність.
Можна і погамселити футбольного м`яча на травичці або прийти на тенісні корти і там жваво порухатись. Ще дуже цікавим і захопливим заняттям є гра в фрізбі. Мало хто знає але у місті відбуваються і брейн-ринги.
А ось чого не вистачає місту - запальних танців на відкритих площах, все-таки дещиця таких осередків є, але вони не виходять за свої рамки і тренувальні паркети.
Позбавитись від відчуття депресії також можна, коли допомагаєш незнайомій людині, хоч і важко наважитись на такий крок але відчуття ейфорії вас будуть стимулювати до радості."

 

Коментарі
keyboard_arrow_up