З серпня починається заборона на вилов раків у Хмельниччині

З серпня починається заборона на вилов раків у Хмельниччині
Ілюстративне фото з мережі Інтернет
  • З метою збереження та охорони популяції раків в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців

Заборона спрямована на те, аби захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. З точними датами можна ознайомитись за посиланням.

«Малорухливість та природна незахищеність раків під час линьки дуже приваблює любителів легкої здобичі. Тому звертаюсь до громадян з проханням не нехтувати даною забороною, адже від того, як пройде цей процес, залежить популяція раків у водоймах України», - зазначив Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

За повідомленням Держрибагентства, після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. - на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

За перевищення добової норми вилову раків передбачена адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф від 340 до 680 грн). Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожний екземпляр незаконно виловленого рака.

Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам. Забороняється вилов цих водних біоресурсів менших ніж 10 см.

Коментарі
keyboard_arrow_up