Кам'янецький лікар-нарколог розповів як погані звички стають залежністю

Кам'янецький лікар-нарколог розповів як погані звички стають залежністю
Фото: Медицина Кам'янця
  • Алкоголізм, куріння та кавоманія як шкідливі звички руйнують наше життя, читайте у матеріалі

Літо дає можливість відпочинку на природі, що заряджає енергією, покращує здоров'я. Та, нажаль, велика кількість людей, особливо молодих, теплими вечорами розслабляються із пляшкою пива або чогось міцнішого, дихають не свіжим повітрям, а тютюновим димом. Про погані звички, які переростають у залежність розмовляємо із лікарем-наркологом Кам’янець-Подільської міської поліклініки №1 Василем Лавренчуком.

- Щоб запустити патологічні процеси алкоголізму, потрібно пити до сп'яніння і робити це регулярно. Швидкість формування алкогольної залежності індивідуальна, але у жінок вона за статистикою швидша (від 6 місяців до 7 років), а у чоловіків – до 15 років, - розпочинає розмову Василь Степанович.
- Чи різняться шанси стати алкоголіком у 20 і 40 років? Чи впливає вік на розвиток алкоголізму?
- Вважають, що у молодому віці більш стрімкий розвиток хвороби, хоча є і виключення. У молодих досить швидко розвивається алкогольна залежність, психічні зміни у поведінці. Людина забуває про совість, відповідальність, почуття, вона готова на все заради випивки. Такий алкоголізм називається «войовничим».
У старшому віці більше ознак не алкогольної залежності, а алкогольної хвороби. Токсичний вплив алкоголю на органи, особливо серце і печінку, більш відчутні. При цьому не має такого невпинного бажання до алкоголю: людина п’є менше, маленькими дозами, у неї не дуже тяжке похмілля. Але шкода для організму велика.
- Наскільки спадковість впливає на розвиток хвороби?
- Нажаль, спадковість має великий вплив на формування залежності. Це не означає, що людина обов'язково стане алкоголіком, але якщо хтось у родині страждав на таку залежність, краще уникати вживання алкоголю.
- А до прикладу тютюнопаління чи кавоманія, можуть впливати на формування залежності від алкоголю?
- Все що було перелічено і навіть чай – психоактивні речовини. Схильність до залежності від чогось одного стосується та інших. Є навіть такий термін як «перехресна залежність». Наприклад, людям, які полюбляють каву, буде важче кинути палити. 
- Вважають, що людину можна назвати алкоголіком, коли їй вже не потрібна компанія. Це так?
- За досвідом, наодинці частіше п'ють жінки. Жіноча пиятика осуджується суспільством, а стосовно чоловічої – ніби це в нормі. Жінки соромляться своєї пагубної звички та укривають її, але це до певного часу. 
Часто жінки у якості причини п’янства називають життєві негаразди, самотність, сексуальну незадоволеність, втрату колишньої краси. Але майже завжди саме пиятика є причиною таких змін, з нею пов’язані і фригідність, і зміна зовнішнього вигляду, і багато іншого. Адже якщо є патологія внутрішніх органів, наприклад печінки, нирок – це відображається на зовнішності. 
А ще алкоголь для жінок окрім внутрішніх хвороб – джерело багатьох бід та серйозних порушень дітородної функції. За статистикою 75 % жінок хворих на алкоголізм мають ті чи інші гінекологічні захворювання. Псується шкіра, зуби, стає набряклим обличчя. Одна із типових ознак жіночого алкоголізму – непропорційна худоба ніг, викликана порушенням харчування м’язових тканин та враженням мілких нервів. 
- Як наслідки жіночої залежності відображаються на дітях?
- Залежні жінки завдають великої шкоди генофонду нації. Про те, яким буде здоров'я малюка в алкоголічки, наркоманки, навіть у тих, хто постійно палить, може сказати й не спеціаліст. Постійно зустрічаємо жінок, особливо молоденьких дівчат, які палять невпинно. Це вважається навіть хорошим тоном. Жінка у певних колах, яка не курить, вважається не сучасною, не модною. 
Але у всьому прогресивному суспільстві не безпідставно рішуче повели боротьбу із тютюнопалінням. Ось данні американської статистики: жінка, яка викурює 10 цигарок за добу, ризикує мати не виношування вагітності у 5 раз частіше, а коли вже потрібна пачка цигарок на день – у 50 разів від жінки, що не палить.
Тому порада – бережіть своє здоров’я з молоду. Це найкращий подарунок собі на майбутнє. А отримати психологічне і фізичне задоволення у таку чудову пору року, як літо, можна і без згубних звичок.

Коментарі
keyboard_arrow_up