Отруїлася рибою й отримала ботулізм. Поради від лікаря як уникнути хвороби

Отруїлася рибою й отримала ботулізм. Поради від лікаря як уникнути хвороби
Фото з мережі Інтернет
  • Історія отруєння кам'янчанки й поради лікаря з гігієни дітей та підлітків Н.Канарчук Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу Хмельницького обласного лабораторного центру
             

67-річну жительку Кам’янеччини наприкінці лютого цьогоріч змусила звернутись до лікарні її сусідка, акцентувавши увагу на значних змінах у вимові та голосі жінки (попри численні інші скарги жінки).
За повідомленням лікаря з гігієни дітей та підлітків Н.Канарчук, пенсіонерці вводили протиботулінічну сироватку та надавали спеціалізовану меддопомогу хворій вже лікарі анестезіології та інтенсивної терапії ЦРЛ.
Отруїлася жінка консервованою річковою рибою домашнього приготування, якою почастувалась у сестри.

Походження хвороби

Це важке харчове отруєння виникає через споживання продукції, що містить одну із найсильніших в природі отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум.

Які симптоми хвороби?

Спочатку трапляється діарея, болі в животі, можлива блювота, з’являється значна сухість в роті, відчуття «клубка» в горлі, порушується ковтання, вимова, різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється «туман» або «сітка» перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, коливання артеріального тиску.

Як же запобігти захворюванню?

– Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах;
– для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою;
– жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти-тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу;
– не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена «чужими руками» в домашніх чи сумнівних умовах.

"Будьте пильними, якщо запідозрили у себе хоча б кількох із зазначених вище симптомів, слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на вживанні вищеперелічених продуктів", йдеться у повідомленні.

Коментарі
keyboard_arrow_up