Ситуація зі сказом на Кам’янеччині

Ситуація зі сказом на Кам’янеччині
Фото з мережі Інтернет
  • Розповів про ситуацію зі сказом на Кам’янеччині лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» О.Керничний

За січень 2019 року зареєстрували лабораторно підтверджені захворювання на сказ у лисиці в селі Велике Залісся та кота у Кам’янці-Подільському.

Лікарі-епідеміологи провели ретроспективний епідемічний аналіз за 2018 рік. За результатами до травматологічних пунктів звернулися по допомогу 226 жителів Кам’янеччини. За повідомленням прес-служби Хмельницього обласного лабораторного центру, саме 172 людини з Кам’янця-Подільського та 54 з Кам’янець-Подільського району.

Люди зверталися із укусами, подряпинами, ослиненням від собак – 173 (117 домашніх та 56 бродячих), 32 коти (28 власних та 4 бродячих) та 10 лисиць. Травмували кількох містян дві білки, один їжак, три польові миші, 1 нутрія і 1 корова.

Також по допомогу звертався поліцейський, якого покусав затриманий. На щастя хуліган не був хворий на сказ (напевно там інший діагноз).

У 75 випадках надання допомоги (32% від травмованих), призначили щеплення проти сказу.

« Збільшення популяції лисиць несе безпосередню загрозу як для домашніх тварин, так і для жителів сіл, селищ, міст, так як вони є природнім джерелом та переносниками сказу. Заходячи в населені пункти лисиці не бояться жителів та здійснюють напади на свійські тварини та людей.

Органам виконавчої влади місцевого самоврядування необхідно прийняти відповідні діючі рішення для захисту населення від бродячих тварин з метою попередження захворюваності людей на сказ.

А населенню залишається лише одне – бути обережними, а у випадку покусів своєчасно звертатися за допомогою до медичних працівників.», йдеться у повідомленні.

Коментарі
keyboard_arrow_up