Спека у Кам'янці: як вберегти своє здоров’я, поради від лікаря

Спека у Кам'янці: як вберегти своє здоров’я, поради від лікаря
Фото з мережі Інтернет
  • Поради від лікаря центру первинної санітарної допомоги Олексія Процкова

Ось вам кілька простих порад від лікаря центру первинної санітарної допомоги Олексія Процкова, які дозволять мінімізувати наслідки впливу високих температур на здоров’я.

В спеку особливо необхідно приділяти увагу дітям. Дитячий організм на відміну від дорослого чутливіший до підвищеної температури. Симптоми перегрівання дитини:

  • почервоніння шкіри,
  • підвищена температура тіла,
  • млявість,
  • безпричинне капризування,
  • нудота,
  • часте дихання із задишкою,
  • судоми або навіть і непритомність.

Що робити:

За перших проявів нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у воді серветкою й обов'язково давати пити кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення.

Підійдуть прохолодні негазовані напої: вода, слабо заварений чай, ледь кислуватий компот тощо. 

За симптомів теплового та сонячного удару у постраждалого варто покласти його в прохолодне місце. На голову накласти холодний компрес або вологий рушник і давати йому якомога більше пити.

У важких випадках, у разі втрати свідомості дитиною чи дорослим, негайно викликайте швидку допомогу.

Щоб уникнути небажаного впливу високих температур на організм намагайтеся без особливої потреби не виходити на вулицю під час найбільшої сонячної активності: в період з 11-ї до 17-ї години дня.

Якщо вийти все-таки потрібно, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов'язково візьміть із собою пляшечку прохолодної негазованої мінеральної води.

На вулиці намагайтеся триматися в тіні. Жінкам радимо мінімізувати використання декоративної косметики. Не радять користуватися тональними засобами.

Особливу увагу слід приділити харчуванню. Їсти слід легку їжу: овочі, фрукти, відварену рибу та птицю. Бажано повністю вилучити зі свого раціону жирні, смажені й солодкі страви.

Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день.

Рекомендовані напої: вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти й морси. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі й пива, а також різних солодких газованих напоїв. Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім.

У приміщенні з кондиціонером уникайте переохолодження організму, не знижуйте температуру повітря нижче 22 ºС. Улітку майже всі застудні захворювання пов’язані з неправильним використанням кондиціонерів та зловживанням холодними напоями й морозивом.

Якщо в приміщенні немає кондиціонера, то повітря можна трохи охолодити, використовуючи місткість із водою, яку поставити перед вентилятором. Вода під дією теплого повітря інтенсивно випаровується, охолоджуючи таким чином приміщення на 2-3 градуси.

Удень вікна рекомендується зачиняти та завішувати шторами світлих відтінків, аби прямі сонячні промені й нагріте повітря не потрапляли до кімнати.

Відчиняти вікна найдоцільніше рано-вранці та на ніч, коли температура повітря знижується.
 

Коментарі
keyboard_arrow_up