Про боротьбу за чисту екологію. Інтерв’ю з екоактивістом Кам’янця

Про боротьбу за чисту екологію. Інтерв’ю з екоактивістом Кам’янця
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися із захисником довкілля Артемом Недрею

Артем Недря — екоактивіст Кам'янця-Подільського, який 13 березня створив Facebook угрупування "Волонтери лісу Кам'янця-Подільського". 

Представтесь, будь ласка

Усім доброго дня, я українець. Мені 33 роки і я працюю перекладачем-фрілансером. Свою лінгвістичну освіту здобув у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Згодом переїхав до Сполучених штатів, де прожив 10 років, там я був екоактивістом і брав участь в демонстраціях. Займався волонтерством і став вегетаріанцем. Торік повернувся до рідного Кам’янця-Подільського.

Наразі захоплююся бушкрафтом і пішохідним туризмом

З чого почалася ваша історія «зеленого волонтерства»?

Я полюбляю бувати на природі та в Сполучених Штатах проводив багато часу на свіжому повітрі. Я звик, що навколо чисто й прибрано, однак, коли повернувся в Україну побачив разючий контраст.

Неприємно ходити на природу, адже навколо розкидане сміття, тому щоб було чистіше вирішив організовувати волонтерські екологічні акції серед кам’янчан. Цього вікенду було 3 тижні як ми їх проводимо.

Що вам вдалося зробити за цей проміжок часу?

Я почав сповіщати санітарну інспекцію Хмельницької області, що відноситься до міністерства екології. Спершу про 4 найбільші сміттєзвалища, які вже прибрали, а згодом і про наслідки незаконних спортивних ігор. Тепер, лісництво Кам’янця-Подільського сповістило, що порушення усунули й інформуватимуть про це населення.

3 рази організовували прибирання у заказнику «Панівецька дача» і налаштували співпрацю з місцевим Лісництвом. Після прибирання ми сповіщаємо, де залишаємо сміття і лісівники його забирають на власному транспорті. Зараз, домовляємось, щоб вони нам видавали безкоштовні мішки для сміття.

У вашій Facebook спільноті 61 учасник. Скільки волонтерів щотижня долучаються до вашого прибирання?

На першому тижні я був сам, на другому шість, а на останньому нас було десятеро. Останнє прибирання запам’яталося тим, що до нас долучився іноземець.

Австралієць Домінік тут відпочивав і ми його запросили до екоакції. Він погодився і в усьому нам допомагав. Після прибирання ми разом відпочили, пригостили його нашою їжею і розповіли як безпечніше гуляти в лісі.

Чи підтримує вашу діяльність місцева влада?

Я поки офіційно нікуди не звертався, але сьогодні я спілкувався з молодіжним центром Кам’янця. Сподіваюся, що нам вдасться організувати якісь спільні заходи.

Також ми поширюємо інформацію по навчальних закладах міста, наприклад, у коледжі ПДАТУ. Студенти цього коледжу наразі прибирають у міському парку, ми їх запитали чи не хотіли б вони долучитися до прибирання лісу, але студентам потрібно відпочити.

Запрошуємо вас долучитися до екологічної акції й наступного тижня. Детальнішу інформацію ви знайдете у Facebook спільноті "Волонтери лісу Кам'янця-Подільського".

Коментарі
keyboard_arrow_up