Кам’янець – Подільський стане колискою величного та духовного. Місто в очікуванні «Опери в мініатюрі»

Кам’янець – Подільський стане колискою величного та духовного. Місто в очікуванні «Опери в мініатюрі»

Зовсім скоро, починаючи з 16 липня, у Кам'янці – Подільському стартує тиждень фестивалю «Опера в мініатюрі». З цієї нагоди журналісти «20 хвилин» спробували нагадати про основні історичні етапи формування сучасної української опери, а також запитали у мешканців Кам’янця – Подільського, навіщо їм опера?

В Україні оперне мистецтво як самостійне явище утворилося не так вже й давно – в останній третині 19 століття.  Засновником української опери вважають Миколу Лисенка, хоч опера «Запорожець за Дунаєм» опера Семена Гулака-Артемовського написана ще в 1863 році і вважається найстарішою. Українцям так до душі припала опера, що у містах почали будувати видатні театри в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Донецьку та Дніпропетровську.  

Як виявляється, корінням сучасна опера України сягає ще 17 століття, коли популярними були так звані шкільні драми, витоки якої пов'язані з єзуїтською моделлю. Студенти шкіл розігрували драми на Різдво тa  Вeликдень (містерії), а також мiстерії із життя святих, мораліте ( себто алегорична повчальна драма) та історичні драми. Такі сценка вимагали виразну вокальну,  інструментальну та танцювальну складові .

Вертеп. Відгомін традиції народного театру активним є й сьогодні. Драматургія вертепу 17 століття подібна до шкільних драм: має дві частини релігійну і світську, що розділені на два рівні сцени. Найактивніше вертеп розвивався після 1765 року, коли заборонили шкільні драми в Києво - Могилянській академії.

Наступним етапом формування сучасної української опери вважають міщанський водевіль. Тут уже варто подякувати Івану Котляревському, адже він був автором першого екземпляру українського сатиричного епосу — поеми Енеїда. А ще – комедії «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник»  для Полтавського народного театру.  Саме ці п'єси, дія яких відбувається в українській сільській місцевості, мають форму водевілю.

І завершальним етапом зародження опери є оперета, що є своєрідним проміжним кроком між п'єсою зі співом і оперою. Зароджується на теренах України  в другій половині 19 століття, а поширення набув із Французького двору. На початку 60-х років оперета була популярною в німецькому і польському театрах у Львові. До жанру оперети звертається Михайло Вербицький, який ще не збирався нехтувати традиціями українського водевілю.

Колишня будівля Львівського театру, акварель, 1900 р.

Такі складні етапи розвитку української опери заслуговує поваги, а найліпші історичні зразки – визнання. Ми запитали у кам'янець-подільців, навіщо українцям опера.

Христя. Фото з особистого архіву

- Опера потрібна для культурного відпочинку. Не тільки ж на шаленій "Республіці"відриватися. А Кам’янцю як дуже мистецькому місту саме бракує опери. Це те, що треба чути саме вживу. Не по ТБ і тому подібне, а так, щоб дівчата одягли сукні, хлопці - костюми, і пішли насолоджуватися величним, - каже Христя, студентка.

Андрій. Фото з особистого архіву

- Опера необхідна, щоб відволікатися від буденності, повсякденних клопотів і отримати духовне задоволення, - зізнається букмекер Андрій.

Діна. Фото з особистого архіву

- Опера потрібна кам'янчанам насамперед хоча б тому, що далеко не всі ознайомленні з цим видом мистецтва. По-друге, для того, щоб уміти розуміти сюжет та події, бачити образи та картини, прокручувати в уяві свою плівку через музику і спів, а не лише через постановку й декорації. А також для духовного, вищого саморозвитку. Коли людина починає вслуховуватись в ті нотки і глибину тембру голосу виконавців, вона віддаляється від буденності. Душа відділяється від тіла і починає блукати у теплих, оббитих вишуканою тканиною стінах. Літати і торкатись балконів та лож, приземлятись на холодний, темний паркет. Хто же не хоче відчути себе вишуканою дамою чи  манерним джентльменом у подиху колишньої епохи?, - пояснює студентка  Діна. -  На мою думку, ідея проведення фестивалю опери у нашому містечку, така ж влучна, глибока і мудра, як і наш вічний і старовинний Кам’янець.

Тому, шановні кам’янець – подільці, не пропустіть унікальної нагоди долучитися до світу прекрасного та духовного – відвідайте фестиваль «Опера в мініатюрі».

Коментарі
keyboard_arrow_up