Де кам’янчани можуть навчитись танцям?

Де кам’янчани можуть навчитись танцям?
Фото з архіву kp.20minut.ua
  • Одними із найкращих ліків від нудьги вважають танці
  • Журналісти “20 хвилин” підготували публікацію, в якій прочитаєте про те, де кам’янчанам можна реалізувати свій танцювальний потенціал.

Текст підготувала ОЛЬГА Фортельна

Редакція “20 хвилин” готує для читачів рубрику «Хобі кам’янчан». І перша публікація із циклу присвячена танцям.

Набридло сидіти вдома? Хочеться набратись позитивного настрою та розім’яти м’язи? За статисткою близько 3 % людей світу дійсно мають танцювальний талант, проте майже половина цих унікумів не розвивають своїх природних здібностей. Щоб кам’янчани не марнували свої танцювальні таланти, у містііснує чимало студій, шкіл та колективів які пропонують містянам підготовку у різноманітних стилях та напрямках.

Дитячі танцювальні платформи

З народною хореографією можна ознайомитися у танцювальному колективі “Гілея”, який працює на базі Центру дитячої та юнацької творчості та ЗОШ № 6. Керівник та хореограф, Інна Гілевська:

"Всі танцівники - діти шкільного віку 6 -16 років. Раніше ми могли навчати різних видів танцю, проте зараз в програму входять тільки народні танці з базою класичного танцю. Також вивчаємо танці народів світу, для того, щоб діти ознайомлювалися з традиціями і культурою інших народностей. Часто беремо участь у конкурсах, нещодавно повернулися зі Львова. Там на дитячо-юнацькому фестивалі “Сурми звитяг” зайняли третє місце. Також виступаємо за кордоном: у Туреччині, Болгарії, Румунії, Угорщині".

Адреса: Кам’янець-Подільський, вулиця Молодіжна, 7.

На базі Центру дитячої та юнацької творчості діє інший народний ансамбль “Горличка”. Дмитро Назаренко, керівник та хореограф, розповідає:

"Декілька років тому відремонтували приміщення молодших класів та споротзал школи № 8 і ми там розпочали заняття з “Горличкою”. Дуже приємно, що попри високу популярність сучасного танцю дітям подобається народна хореографія. У нас навчається 110 танцівників. Є молодші групи діток від 3 років та групи танцівників від 1 по 10 клас. Влітку з дітьми їздили на танцювальний фестиваль до Іспанії, після виступу дорослі конкурсанти зустрічали нас оплесками. Цього року також плануємо поїхати до Іспанії та Болгарії.Відвідування занять безкоштовна, але батьки підтримують фінансово, завдяки чому ми можемо орендувати приміщення у якому займаємося".

Адреса: Кам’янець-Подільський, вулиця Соборна, 3.

Сучасний танець можна освоїти у студії “Абра”. Там викладають контемп, джаз, модерн, хіп-хоп та вуличні танці. Керівник Лілія Пашинська розповідає:

"Сьогодні у нас навчається близько 70 учнів, віком від 4 до 16 років. Серед них чимало учасників та чемпіонів різноманітних міських та всеукраїнських конкурсів, серед таких: “Зе челендж”, “Не просто танці” та інші.  У студії навчаються не тільки колективи, є чемпіони у різних танцювальних категоріях, яких я особисто готую.Студія діє на базі НВК № 14".

Адреса: Кам`янець-Подільський, вулиця Героїв Небесної Сотні, 17.

Народний, сучасний, класичний танець викладають у дитячі хореографічні мистецькі школі “Пірует”. Керівник, Світлана Островська розповідає:

"Здійснюємо набір за різним віковими групами від 3 до 16 років. Зараз в нас займаються 150 учнів, які постійно беруть учать у регіональних та всеукраїнських конкурсах. З танцівниками побували в Одесі, Львові, Києві та інших містах. Ми діємо при районному будинку культури".

Адреса: Кам'янець-Подільський, вулиця Шевченка, 41.

Всіх видів (від традиційних народних до сучасних танців) навчають у хореографічній студії «Хамелеон». Сюди запрошують талановитих дітей від 3 до 16 років. Ольга Усова, керівник, розповідає:

"Хамелеони - істоти різнобічні, тому ми намагаємося від них не відставати й навчаємо діток, як народного танцю, так і хіп-хопу, джазу та інших стилів. У нас є 70 танцівників.Часто з колективами буваємо на конкурсах закордоном, наприклад, у Греції, Болгарії, Італії. Цього року плануємо відвідати Іспанію. 11-12 січня побували на фестивалі “Долина надій” та зайняли перше місце у кількох номінаціях, а саме хіп-хоп, контемп, джаз  та народна стилізація. Поки що навчаємо тільки діток, але в майбутньому будемо відкривати класи для дорослих танцівників".

Адреса: Кам'янець-Подільський, вулиця Розвадовського, 8, ЗОШ №17, каб. 216.

 

Танцювальні студії для кам’янчан будь-якого віку

Але якщо ваш вік аж зовсім не дитячий, а танцювати хочеться, ось декілька місцин, де ви разом зі своїми чадами зможете поринути у глибини танцювального мистецтва.

Народну хореографію представляє ансамбль “Кам’янчанка”. Петро Гаврилюк розповідає:

"Колектив складається тільки з дорослих танцівників і налічує 30 учасників віком від 15 до 30 років. Всі вони вивчають народні танці серед таких гопак, полька, кадриль тощо. Минулого року ми брали участь у чотирьох фестивалях та 23 інших заходах. І досить успішно, адже привезли декілька перемог, наприклад, здобули перше місце у номінації «малі форми, хореографічні мініатюри» під час всеукраїнського фестивалю ім. В.Глушенкова. Ансамбль діє при Кам’янець-Подільскому міському будинку культури".

Адреса: Кам'янець-Подільський, вулиця Шевченка, 20.

Народних танців навчають у Центрі дитячої та юнацької творчості на базі ансамблю “Барвінок”. Як розповідає керівник та хореограф Лариса Піддубняк:

"Народна хореографія - це те, чому я ніколи не зраджу, незважаючи на популярні сучасні тенденції. У нашому колективі є кілька вікових груп: до молодшої входять діти від 1 по 11 класи, старша група складається з студентських колективів. А з першого вересня до них долучилися і дорослі танцівники (вік 18-55 років). Загалом навчається 73 особи, які постійно беруть участь здебільшого у міжнародних європейських конкурсах. Цьогоріч колектив побував у Франції, Італії та Сицилії".

Адреса: Кам'янець-Подільський, вулиця Лесі Українки, 60.

Спортивну та бальну програму пропонує студія “МАХІ”. Керівник та хореограф Микола Томайчук:

"У нас можуть займатися діти віком від 4 до 12 років. Але у зимовий період кількість учнів невелика -  діти хворіють.  Тож зараз навчається приблизно 20 танцівників. Останнім часом працюємо над сучасною програмою. Нещодавно робили постановки у силі джаз та  джаз-фанк. У школі є окремі хобі: класи для дорослих, але групи там нефіксовані".

Адреса: Кам’янець-Подільський, вулиця Шевченка, 13, головник корпус ПДАТУ

Навчитися сучасного танцю можна у студії “E.G.O. dance studio”, що діє на базі Школи мистецтв №1.Керівник та хореограф, Денис Гаврилюк розповідає:

"Існуємо ми тільки 2 роки. Займаємося такими стилями, як контемпорарі, модерн, джаз, джаз-модерн. До мене ходять діти з 4 років і найстарша група - це 10-12 років. Також є хобі-група, тобто люди, які займаються для себе і свого розвитку від 19-28. Хоча вік - зовсім неважливий. Тут немає обмежень з якого стилю починати - кожен вибирає те, що йому подобається. Яя поважаю усі стилі".

Адреса: Кам’янець-Подільський, вулиця Миколи Гордійчука, 25.

У Кам’янці можна здобути базові навички популярних та екзотичних танців.  Наприклад, у студії «Pole Dance Studio» пропонують пластику та акробатику на пілоні. Керівник і тренер Ольга Зуєва розповідає:

"У студії навчається 4 групи - дві дорослих, які вивчають загальний pole dance, та дві дитячих, які осягають pole start  (акробатика на пілоні). Наймолодшому учневі 6 років, а найстаршому - 50. Проте, це не означає, що старші за цей вік не можуть танцювати pole dance. Кам`янчани трішки важкі на підйом, але можу сказати, що за останні два роки у місті зросла популярність pole dance. Ми єдині у місті викладаємо такі види танців".

Адреса: Кам'янець-Подільський, проспект Грушевського, 46.

Мистецтво східного танцю можна опанувати у студії “Оазис Денс». Тетяна Підскоцька, керівник та хореограф, розповідає:

"У нас зараз займається приблизно 40 осіб. Вік тих, хто бажає танцювати, коливається від 5 до 55 років. Ми часто беремо участь у загальноміських, міжнародних та всеукраїнських конкурсах. Також ведемо власну програму в недільній школі. У неї входять не тільки східні, але й класичні танці. Є школа йоги для вагітних, танцювальний фітнес та новий напрям афрофітнес".

Адреса: Кам’янець-Подільський, вулиця Першотравнева, 6.

Всіх видів танців пропонують навчити у народному ансамблі сучасного танцю “Апельсин”. Керівник, Алла Пащенко:

"В “Апельсині” танцюють у різних стилях модерн, джаз-модерн, контемпорарі, народний танець, народна стилізація тощо. Намагаємося охопити всі можливі жанри. Сьогодні з 120 танцівниками працює три професійних хореографи. Вік учнів коливається від 3 до 36 років. Є окремий клас, де танцюють батьки учнів, жартома ми їх називаємо “апельмамами”. Часто перемагаємо на конкурсах, наприклад, маємо кілька гран-прі на місцевому фестивалі “Grand Fest” та танцювальному конкурсі у Херсоні, зайняли перше місце  на всеукраїнському чемпіонаті “Art dance"”.

Адреса: Кам’янець-Подільський,  Хмельницьке шосе, 38.

Якщо вам відомі студії чи платформи для реалізації танцювальної мрії про, які не згадувалося, -  діліться у коментарях.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up