Коворкінг-центр, літвечори, або чого хоче кам'янецька молодь

Коворкінг-центр, літвечори, або чого хоче кам'янецька молодь
  • Молодь - це рушійна сила змін, яка знає чого хоче і від якої залежить майбутнє. До питань проблематики кам’янецької молоді звернулися представниці громади міста, які опитали 33 молодих містян про культурний відпочинок.

  • Відбувалося це у рамках програми "Успішні локальні громади" від Фонду «Освіта для демократії» (Варшава, Польща), ГО «Наше Поділля» (Вінниця) та ГО «Точка доступу» (Краматорськ).

  • Результати опитування читайте далі.

Організатори навчання опрацювали кілька десятків анкет від активних членів громади Кам’янця-Подільського. Наше місто представляли Ірина Кульчицька та Ірина Михайлова, співробітниці відділу соціально-економічного розвитку міста департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Кам’янець-Подільської міської ради. Також до команди були відібрані Вікторія Ільчишена, членкиня Асоціації юристів м. Кам'янця-Подільського, Тетяна Сметанюк та Ольга Комарова, співзасновниці ГО "Творче об'єднання письменників та художників "Кам'яний острів", організаторки щорічного культурного форуму. Куратор групи Ігор Баб’юк, відомий експерт з питань децентралізації, директор Регіонального офісу реформ в Чернівецькій області постійно консультував своїх підопічних, допомагаючи виконувати непрості домашні завдання.

Нагадаємо, що на День молоді кам’янчанки організували у сквері «Гунські криниці» опитування молоді віком 18-25 років. Учасниці програми у спілкуванні з випускниками шкіл та студентством з’ясовували які є у місті умови, на їхню думку, для появи нових культурних молодіжних ініціатив. Серед респондентів були розповсюджені анкети методом «передай далі». Також усі бажаючі могли анонімно залишити свої відповіді на листах з «висячими питаннями».

Попереднє публічне обговорення результатів локального аналізу потреб громади відбулося 29 червня у відділі молоді та спорту департаменту гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради.  Учасниці програми представили результати опитування думки молодих кам’янчан.

«Ми отримали 33 заповнені анкети з опитування «передай далі» впродовж кількох годин. 10 респондентів залишили свої контакті дані та запропонували власні креативні ідеї для урізноманітнення культурного дозвілля молоді», - поділилася враженнями Ірина Михайлова.

Організатори опитування з’ясували найбільш актуальні проблеми в очах молоді для появи нових цікавих проектів: відсутність достатнього фінансування та універсального простору (хабу чи коворкінг-центру). Деякі записи свідчать навіть про те, що молодь свідомо розуміє про потребу в ініціативній групі, яка втілюватиме у реальність заходи нових цікавих форматів.

«Молодь цікавить проведення концертів, літературних вечірок, виставок та кіновечорів під відкритим небом. Дискотеки та атракціони були зазначені лише у двох анкетах – і ця тенденція не може не радувати», - зазначила Вікторія Ільчишена.

10 липня відбулося закінчення навчання та розгляд звіту учасників програми. Відкрите обговорення результатів з Лілією Шкирею, заступницею завідувача відділу молоді та спорту департаменту гуманітарної політики дозволило окреслити спільну стратегію дій щодо написання майбутнього проекту, який буде корисний для молоді міста віком 18-25 років. Результати представляла Ольга Комарова, яка виконує роль «старости» групи.

Участь у навчальній програмі дозволяє місту брати участь у грантовому конкурсі проектів сумою до 1 тис. доларів від польського фонду «Освіта для демократії».

Коментарі
keyboard_arrow_up