Ненудні уроки історії. У Кам’янці завершився фестиваль «Schola Militaria»

Ненудні уроки історії. У Кам’янці завершився фестиваль «Schola Militaria»

Вчора, 2 жовтня, завершився військово-історичний фестиваль «Schola Militaria». Журналісти «20 хвилин» поринули в епоху 17 століття і вже готові ділитися враженнями.

Постріли чути, ще коли не бачиш Старої фортеці. Повз проходять дівчата та юнаки, жінки й чоловіки, вбрані у жупани, широкополі капелюхи з пір’ям.

Підходимо ближче до Старої фортеці. Під величними стінами укріплення зручно вмостилися намети. Там відпочивають учасники військово-історичного фестивалю «Schola Militaria», котрий у Кам’янці – Подільському проходив з 30 вересня по 2 жовтня.

 «Schola Militaria» повертає  Кам’янець у 17 століття вже вчетверте. Але раніше участь брали лише українські реконструктори.  Цього ж року до міста завітали й гості з-за кордону. Поляки назвали цю подію «ностальгічним приїздом», бо скучили за фестивалем «Terra Heroica» та Кам’янцем - Подільським.

Потрапили до наметового містечка, де живуть  учасники фестивалю. Реконструктори намагалися відтворити навіть житловий побут до найменших дрібниць.

Он команда із Чехії готує гуляш у  казані, аби нагодувати чеських реконструкторів та пригостити українців і поляків.

Упродовж фестивалю учасники сплять в наметах, просто на сіні.

Кам’янчанин Дмитро зізнається, що вночі тут не холодно, як може здатися на перший погляд:

- Суконні жупани, свити – у них тепло. Сіно, навіть, якщо воно мокре, не перестає гріти.

Дмитро, 36 років.

Вдалося поспілкуватися з Олександром Зарембою, керівником Кам’янець-Подільського Військово-історичного товариства, а також директором Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Розповідає, що загалом участь взяло близько 150 осіб. До Кам’янця – Подільського завітали чехи (мароваки), дві великі команди із Польщі. Україну представляли реставратори з Одеси, Києва, Львова та, звісно ж, Кам’янця – Подільського.

Усі учасники –  представники військово-історичних груп. Олександр Заремба,  зауважує, що вчора, 2 жовтня, провели перші в Україні мушкетерські змагання.

-Особливо цікаво, бо різний досвід: європейський та українських. Ми не часто можемо разом чимось таким займатися. Це було дуже корисно. Учасники всі дуже задоволенні, - зізнається Олександр Заремба.

Олександр Заремба

Візуально подібний фестиваль, котрий проходив у Кам’янці – Подільському раніше, мав назву «Terra Heroica». То був  показовий фестиваль, який відтворював добу 17 століття. Організатори трохи змінили формат фесту: раніше основою всього заходу була постановча битва, зараз мета та ідея фестивалю – навчання та обмін досвідом між реконструкторами. Олександр Заремба сподівається, що цей захід допоможе налагодити співпрацю із організаторами великих європейських фестивалів подібного типу.

- Українці тривалий час знаходяться у відриві від європейської реконструкції  17 століття, треба надолужувати втрачене. Нам дуже важко конкурувати з великими європейськими фестивалями, бо там вкладено величезні, мільйонні бюджети, проводять величезні битви на тисячі осіб. Тому ми концентруємося на тому, щоб якось влитися в цей процес, - пояснює Олександр Заремба.

Людей в одязі 17 століття у фортеці було чимало. Що не менш цікаво, долучилися до заходу учасники різного віку.

Ілья Фрайберг зізнається, що у Кам’янці вже вчетверте. Розповідає, що був тут  6 років тому. Тоді на фестивалі проходили битви, а зараз це все більше, як на показ. Але гість із Чехії зізнається, що від того атмосфера аж ніяк не гірша.

Ілья Фрайберг, 55 років.

Організатори фестивалю сподіваються, що наступного року захід масштабно «розростеться», а про українських реконструкторів (зокрема й із Кам’янця – Подільського) заговорить уся  Європа.

Коментарі
keyboard_arrow_up