Що почитати кам’янчанам? ТОП -3 книги Харукі Муракамі

Що почитати кам’янчанам? ТОП -3 книги Харукі Муракамі

Сьогодні, 12-го січня, своє День народження відзначає культовий японський письменник Харукі Муракамі. Йому виповнилося 68 років. Із цієї нагоди журналісти «20 хвилин» підготували підбірку із 3 книг всесвітньовідомого японського прозаїка.

світлина з одноіменної екранізації твору

«Норвезький ліс».

Роман 1978 року. Йдеться про хлопця, 37-річного Ватанабі. Чоловік щойно приїхав до Гамбурга, що в Німеччині. Він чує оркестрову версію пісні «Бітлз» «Norwegian Wood (This Bird Has Flown)». Саме ця музика наштовхує героя на спогади та ностальгію. Подумки він повертається в 1960-ті роки, котрі змінили його життя.

Ватанабе, Кідзукі і Наоко - кращі друзі. Кідзукі і Наоко - однодумці, міцно дружать. Але одного разу дружня ідилія була перервана несподіваним самогубством Кідзукі, коли йому було всього 17. Смерть Кідзукі глибоко ранить обох друзів. Ватанабе відчуває подих смерті, куди б він не пішов, а Наоко здається, що якась невід'ємна частина її самої безповоротно зникла. Наоко і Ватанабе проводять все більше часу разом. Ватанабе згодом зрозумів, що любить Наоко, але Наоко цього не відчуває до хлопця, бо її серце досі належить Кідзукі. Невдовзі  Наоко їде в клініку, де планує відновити психологічний та фізіологічний стан.  

Минає час. Ватанабе знайомиться із чарівною Мідорі Кобаясі. Вона протилежність Наоко - жвава, весела, самовпевнена. Пізніше до Ватанабе доходить новина про раптову смерть Наоко. В печалі він подорожує по Японії, а Мідорі, яка не знала про те, що сталося, намагається дізнатися, що трапилося у Ватанабе.

«1Q84».

Ще одна, не менш відома, книга Харукі Муракамі - «1Q84» («Тисяча нев'ятсот вісімдесять чотири»). Роман у трьох томах, основа якого полягає у описі пошуку психологічної опори у світі розмитих орієнтирів.

Головні герої: Аомаме - дівчина-інструктор фітнес-клубу;
Тенго - вчитель математики.

Оповідь ведеться, до речі,  від третьої особи. Загальна фабула будується на темі віри й релігії, кохання й сексу, зброї і домашнього насилля, убивства за переконаннями і суїциду, духовної прірви між поколіннями батьків і дітей. Сюжет роману – детективний. Події відбуваються у двох паралельних реальностях: Токіо 1984-го і Токіо, за висловлюванням головної героїні Аомаме, «незрозуміло якого (1Q84)» року. Тому й книга зветься «Тисяча нев'ятсот вісімдесять чотири».

«Кафка на пляжі».

Роман світ побачив у 2002 році. До речі, за версією іменитого видання «The New York Times», році твір увійшов до списку 10-ти кращих романів  2005 року.

Тож, сюжет. У центрі твору - життя юнака на прізвище Тамура. В день свого п'ятнадцятиріччя хлопець тікає з дому через, що не складаються відносин з батьком. Той ще давно розповів малому пророцтво, що перекликається з грецьким міфом про Едіпа ( син буде жити з матір'ю і сестрою і вб'є свого батька). Виїхавши з Токіо, хлопець бере собі нове ім'я - Кафка.

Паралельно розвивається сюжет про Наката - людину, яка в кінці 1940-х років, виявився свідком приземлення інопланетного літального апарату, після чого отримав ряд паранормальних здібностей. Але заплатив за це хронічним відставанням в розумовому розвитку. Він, як і Тамур,  теж живе в Накано, отримуючи невелику пенсію по інвалідності. Крім кішок, у нього немає ні друзів, ні близьких.

Що зможе поєднати цих двох людей ? Якщо цікаво, то вам варто прочитати книгу.

Коментарі
keyboard_arrow_up