Пилипівський піст - саме так називають сорокаденний піст напередодні Різдва. Стартує він вже від завтра, 28 листопада, і триватиме до 6 січня.
Під час посту у церквах не хрестять дітей, не вінчають молодят. Не радять у ці дні й гуляти весілля, адже піст для того, аби очиститись від гріхів.
Саме упродовж цього періоду не слід їсти страви, у складі яких є м’ясо, молоко, яйця, сир, вершкове масло. Ба більше, у певні дні треба стримуватись від вживання риби.
У середу та п’ятницю не можна їсти рибу, а також - додавати в страви олію. У понеділок, вівторок і четвер навпаки - в їжу олію можна добавляти. Щосуботи і неділі (та як виняток - 4 грудня - в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці) можна їсти рибні страви.
До речі, дотримуватись посту можна не всім. Не рекомендується постити вагітним і жінкам, що годують грудним молоком, а також людям похилого віку та дітям. Як харчуватися?
Та найбільше посту слід дотримуватись у переддень Різдва, на Святвечір 6 січня. Увесь день не можна їсти, аж поки на небі не засяє перша зірка.
Друзі, а ви дотримуєтесь посту? Діліться рецептами пісних страв в коментарі.