Без м’яса, гріхів та весілля. З 28 листопада починається Різдвяний піст

Без м’яса, гріхів та весілля. З 28 листопада починається Різдвяний піст
  • Від завтра, 28 листопада, стартує Різдвяний піст, що триватиме 40 днів.
  • За цей час прийнято очиститись не лише від “зайвої” їжі, а й від зайвих думок.

Пилипівський піст - саме так називають сорокаденний піст напередодні Різдва. Стартує він вже від завтра, 28 листопада, і триватиме до 6 січня.

Що не можна робити у піст?

Під час посту у церквах не хрестять дітей, не вінчають молодят. Не радять у ці дні й гуляти весілля, адже піст для того, аби очиститись від гріхів.

Що і коли слід їсти в піст?

Саме  упродовж цього періоду не слід їсти страви, у складі яких є  м’ясо, молоко, яйця, сир, вершкове масло. Ба більше, у певні дні треба стримуватись від вживання риби.

У середу та п’ятницю не можна їсти рибу, а також -  додавати в страви олію. У понеділок, вівторок і четвер навпаки -  в їжу олію можна добавляти. Щосуботи і неділі (та як виняток - 4 грудня - в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці) можна їсти рибні страви.

До речі, дотримуватись посту можна не всім. Не рекомендується постити вагітним і жінкам, що годують грудним молоком,  а також людям похилого віку та дітям. Як харчуватися?

Та найбільше посту слід дотримуватись у переддень Різдва, на Святвечір 6 січня. Увесь день не можна їсти, аж поки на небі не засяє перша зірка.

Друзі, а ви дотримуєтесь посту? Діліться рецептами пісних страв в коментарі.

Коментарі (1)
  • Олена

    я на цей час закупляю ізюм і курагу. додаю їх в вівсянку запарену на кип' ятку.
keyboard_arrow_up