Чи заважає зовнішня реклама кам'янчанам? (ФОТО)

Чи заважає зовнішня реклама кам'янчанам? (ФОТО)
  • Кам’янець – Подільський, місто якому понад 950 років, потерпає від великої кількості зовнішньої реклами, яка не стилізована під екстер’єр.
  • Замість того, щоб насолоджуватися перлиною Поділля, скрізь у місті наше око «милують» рекламні слогани. Часто це відвертає увагу від “родзинок” Кам’янця - Подільського.
  • Журналісти «20 хвилин» спробували з’ясувати, чи заважає зовнішня реклама кам’янчанам?

 

У Кам’янець як туристичне місто щодня приїжджають гості з інших міст та  країн.  І якщо турист йтиме від залізничного вокзалу до центру міста, його увагу полонять величезні рекламні щити.

Уздовж проспекту Грушевського один за одним -  десяток білбордів. Ситуація погіршується, коли  підійти ближче до центрального ринку. Окрім того, що тут немало білбордів із зовнішньою рекламою,  є ще й екран, з якого лунають рекламні повідомлення.

Від зовнішньої реклами  і не втекти у Кам’янці. Навіть, прямуючи далі від центрального ринку, реклами не оминути. Центральна вулиця, Соборна, зустрічає тим же – рекламою з обох боків.

Не вдалося уникнути реклами і в старій частині міста. Тут, з протилежної сторони ратуші можна побачити величезну рекламу, яка закриває фасад старовинної будівлі. Проблема перенасиченості рекламою турбує, насамперед, жителів Кам’янця.

Софія Схаб, жителька Кам'янця:

“На мою думку, білборди і різноманітна реклама є проблемою в місті. Вони руйнують красу міста, зайвий раз відволікають. Думаю половину цієї реклами слід прибрати”.

Алла Хоптяр, жителька Кам'янця:

“Якщо вони доречні і не псують архітектурний вигляд міста, то абсолютно нічого негативного в цьому не бачу. Але, якщо вони дисонують з виглядом, особливо в старому місті, коли вони не вписуються в старовинну архітектуру, то вони недоречні”.

Краще розібратися із проблемою реклами в місті нам допомогла викладач кафедри реклами і зв’язків з громадськістю КПНУ імені Івана Огієнка Оксана Почапська:

“Кількість реклами в Кам'янці-Подільському вражає. Особливо привертають увагу білборди в центрі міста біля ринку, оскільки зазвичай вони порушують композиційний ансамбль центральної вулиці міста. Окрім того, рекламні щити, розміщені вздовж дороги, відволікають увагу водіїв, що часто призводить до ДТП. Відповідно до діючого законодавства, кількість реклами в місті і її розміщення залежить від громади міста і органів місцевого управління, які колегіально вирішують, де саме може бути розміщена зовнішня реклама. Тому, мабуть, кількість реклами і особливості її розміщення мають регулюватися не тим, скільки на цьому можна заробити, але ще й здоровим глуздом і правилами елементарної безпеки”.

Проблема перенасиченості рекламою, була і є у багатьох містах України. Зокрема, у Івано-Франківську, містяни закликали владу навести порядок з рекламними оголошеннями та вивісками на фасадах історичних будівель. Так, Виконавчий комітет 30 грудня затвердив порядок розміщення вивісок в Івано-Франківську, - пише видання «Хмарочос». Також зазначається, що підприємцям міста дають п’ять місяців, щоб замінити свої вивіски. Недотримання правил буде зафіксовано як адміністративне порушення, а вивіски – демонтуватимуть.

Вирішити проблему із рекламою у Кам'янці можна наступним чином:

“В ідеалі, було би добре зменшити кількість білбордів біля ринку - хоча б половину прибрати. Можна задіяти сітілайти. Вони, як правило, є незадіяними. Використовувати рекламні щитки біля магазинів безпосередньо”, - вважає Оксана Почапська.

А що скажете ви ? Пишіть у коментарях.

 
Коментарі
keyboard_arrow_up